Actualitate

Cluj, plin de mașini înmatriculate în alte județe: „preferă să plătească impozite la ei acasă” sau „n-au chef de birocrație”?

Clujul s-a umplut de mașini înmatriculate în alte județe, în ultimii ani. Deși multă lume se stabilește aici, de ce nu își înmatriculează și mașinile în „orașul de pe Someș”?

 

 


O clujeancă și-a spus nemulțumirile pe grupul Clujul Civic legat de faptul că un oraș ca Clujul s-a umplut de mașini înmatriculate în alte județe. 

 


Ea spune că cei care au încă numerele înmatriculate în alte județe „preferă să plătească impozite mai mici” la ei acasă și nu contribuie la dezvoltarea infrastructurii rutiere din Cluj, unde locuiesc în prezent. 

„SB, BN, SV, MM, AB, BH, AR, TM, GL,TL, GJ... sau B + alții...


Autoturisme înmatriculate în județe vecine și nu numai, autoturisme deținute de cetățeni care s-au stabilit în Cluj, dar preferă să plătească impozite de regulă mai mici în localitățile de unde au venit în Cluj.

În câteva cuvinte folosesc infrastructura rutieră din oraș, dar nu contribuie cu nimic la întreținerea sau dezvoltarea ei și o fac cu bună știință. Care ar fi soluția?”, a punctat o clujeancă. 


Neînmatriculați în Cluj din cauza birocrației

Un internaut i-a răspuns clujencei cu mai multe argumente. El spune că nu impozitul ar fi problema, ci birocrația care te pune să pierzi ore în șir la cozi, chiar și acum în pandemie. Situația este mai complicată decât pare:

„Ai scormonit adânc în puțul gândirii ca să mai răscolești niște ură făță de vinituri. Să îți mai dau eu un glonț de pus pe țeavă: IT-iștii ăia răi care vin în Cluj și umple străzile făurite de bunicii voștri, nici măcar impozit pe salariu nu plătesc, că-s scutiți n*iba să-i ia (înjuratura e în glumă, și eu am fost IT-ist înainte să deschid depozit de carte).


Daca vrei să știi de ce nu înmatriculează lumea mașini pe Cluj e că nimeni n-are chef de birocrație. Tre’ să îți faci viză de flotant (că buletin faci numa daca ești destul de bogat să ai ceva al tau) care înseamnă un set de cozi și de acte. Nu te lăsa prostită de digitalizare, încă se practică modul la coadă pe motiv de pandemie acu’. Apoi trebuie să mergi la Drpciv și să mai tragi un set de cozi și de acte. Și între toate astea, stai o vreme fără buletin și o vreme fără certificat. Nu-i grav, e neplăcut, dă anxietate. Plus, certificatul vine la poștă și mai tragi și acolo o coadă și o scârbă de la funcționari”, a explicat bărbatul. 

Problema impozitului, o „non-problemă” pentru că suntem toți români:

„Referitor la problema impozitului, e o non-problema atâta timp cât toți suntem români. Că banii se duc tot în țara asta minunată, ce tot măsurăm atâta rahatu cu asta, doamne iartă-ma? Habsâni mai sunteți! Gandește-te la asta ca la o formă socialistă de ajutor reciproc. Daca la Cluj e ok sa vina omu să muncească, își ia un cazan, plătește 40 de lei la primăria din Vascăuți, au după aia și 40 de lei să facă trotuar la „uliță” cum i-ai zis tu!”, a adăugat internautul. 

Dezavantajele celor care nu sunt clujeni, de origine

Pentru clujenii care sunt exasperați de problema numerelor de înmatriculare, bărbatul a explicat că se pot lua măsuri, precum o taxă de oraș, doar că fără o infrastructură rutieră potrivită, această mișcare ar omorî turismul orașului. 

O altă soluție ar fi taxele pentru zone de trafic limitat, dar care ar ajuta la fluidizarea traficului, nu adunarea banilor. Chiar dacă acești oameni, înmatriculați în alte județe, sunt de multe ori jigniți din această cauză, pentru a ajunge la înmatricularea în Cluj trebuie să străbată o cale lungă.

Totodată, deja au o mulțime de dezavantaje pentru că nu sunt înmatriculați aici:

„Se poate pune taxă de oraș dar trebuie park&go și centură. Altfel omori turismul și n-au transportatorii cum să tranziteze. Destul de rău pentru oraș dacă nu mai ai turiști. Da’ nici nu poți să te aștepți să îți plătească taxa de oraș pentru 2 ore cât văd nimicul de vizitat de aici.

Se poate face și un ZTL (zonă de trafic limitat) cu taxă. Mai mult pentru decongestionare decât pentru bani, dar mai capsează și ăia bani de la „vinituri”.
Mai sunt și locurile de parcare: plătite toate în centru, plătite și în cartiere. În cartiere devine foarte amuzantă situația că nu poți lua loc de parcare decât dacă ești băștinaș, restul îs pe modul Hunger Games, let the favors be ever in your favor dacă ajungi acasă dupa ora 17.

Nu în ultimul rând vreau să vă zic că numerele de inmatriculare pe județe sunt o prostie cruntă care seamănă ura inutil.

LE: infrastructura e datoria statului față de cetățeni, restul îs discriminări stupide create prin lege. De unde vin banii și unde se duc, sunt detalii de implementare. Gândește-te la PNDL, unde banii vin de la bugetul central (toți cetățenii) dar proiectele implementate sunt de puține ori în orașele mici sau comune. Motivul nu e mereu lenea sau incompetența lor, ci pur și simplu ai o primărie condusă de 5 săteni. E inuman să crezi că reușesc ăia să acceseze un proiect cu atâta birocrație și mânăreală de partid”, a mai scos în evidență bărbatul. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Șofer de TIR, ca la raliu pe centura Apahida-Vâlcele. Depășire EXTREMĂ peste marcaj continuu

 

abonare newsletter