Actualitate

Boc nu renunță la ideea regionalizării. „Noi încă ne conducem după modelul lui Ceaușescu”

Primarul Clujului, Emil Boc, nu renunță la ideea regionalizării țării. Acesta este de părere că ar schimba fundamental țara noastră.

 

 


În cadrul unei discuții la un post local de radio, primarul Clujului, Emil Boc, a revenit din nou asupra ideii de reorganizare administrativ-teritorială a țării. Acesta a amintit faptul că, în 2011, când încă era premier al României, proiectul era gata de a fi pus în funcțiune.

 


„În 2011, am reușit să concep un proiect cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială țării, cu respectarea Constituției, cu respectarea regulilor europene, cetățeanul nu avea de făcut nici un pas în plus sau în minus față de ce avea acum. Aveam în gând  revenirea la ce erau marile regiuni istorice pe care le cunoaștem noi din istoria țării. Erau 10 mari regiuni, plus încă câteva județe importante.

Acesta era proiectul pe care l-am discutat atunci cu președintele Traian Băsescu. Ne pregăteam să mergem mai departe, să ne asumăm răspunderea, dar a venit acea criză politică din ianuarie.” a povestit Emil Boc.


Un drum cu multe denivelări

Primarul a recunoscut faptul că, pe lângă criza politică ce abia începuse, au dat de multe dificultăți.

„UDMR-ul nu accepta comprimarea Harghita-Covasna-Mureș. Găsisem soluția și pentru această problemă. Trebuiau să rămână județe distincte, pentru că nici noi nu acceptam să devină un județ în care populația românească să nu fie majoritară, nici ei nu erau de acord să fie înglobate (județele), să piardă ceea ce aveau.


S-ar fi desființat jumătate dintre structurile din societate. Din 46 de județe și sectoare să ajungi la 16 sau 12, trebuie desființat și schimbat mult. Avantajul cel mai mare ar fi fost și ar fi decimentarea rețelelor clientelare construite timp de mai bine de 53 de ani. Pentru că, inevitabil ce regim a fost în zona respectivă, aceste rețele s-au creat.” a declarat edilul Clujului.

Importanța unei astfel de schimbări

Primarul orașului și fostul premier al României a insistat asupra importanței pe care ar avea-o o astfel de schimbare pentru noi.


„Suntem singura țară europeană care nu a făcut încă reforma administrativ-teritorială. Noi încă ne conducem după modelul lui Ceaușescu. Nu se poate face capitalism cu legi socialiste. Regionalizarea dă putere regiunilor. Una e să ai un avion cu un motor și alta este să ai unul cu cel puțin patru motoare. Asta înseamnă acest proces. Ai putea avea filtre regionale și motoare de dezvoltare. Ai avea șansa să renaști administrativ în țară!” a mai adăugat Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter