Actualitate

Copilul rănit de un copac într-un parc din Cluj, dus la spital după 40 de MINUTE! De ce a întârziat atât de mult ambulanța?

Incidentul de ieri din parcul Iuliu Prodan a stârnit zeci de reacții din partea clujenilor, care au criticat faptul că ambulanța a ajuns în parc după 40 de minute. Managerul SAJ și martorii evenimentului au explicat ce s-a întâmplat mai exact.

 

 


O tragedie mare s-a petrecut luni în parcul Iuliu Prodan din Cluj-Napoca. Un copac a căzut peste o mămică și peste copilul său de doar patru ani. Copilul era rănit la cap, iar mama avea mâinile rănite. Potrivit surselor monitorulcj.ro, copilul este în stare stabilă, iar rănile pe care le are nu sunt atât de grave.

 


Ambulanța a ajuns după 40 de minute. De ce?

Oamenii au sunat repede la 112 și au chemat o ambulanță, însă echipajul de pe ambulanță a ajuns abia dupa 40 de minute de la primul apel, spun martorii.

Se pare că a existat și un motiv pentru care ambulanța a întârziat atât de mult. Cineva de la locul accidentului a sunat la 112 și a amânat intervenția, spunând că băiețelul este în drum spre Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), însă copilul era întâins pe jos speriat în tot acest timp, potrivit martorilor.


„A venit o rafală de vânt, a început să se miște foarte tare copacul, am strigat să ia repede copilul de acolo, dar mămica nu a apucat să fugă atât de repede. Creanga a căzut peste mamă și copil. Mămica era toată vânătă pe mâini, copilul avea o contuzie destul de urâtă la cap.

Am mers la ei și am încercat să îi liniștesc, copilul era foarte speriat iar mămica era vânătă. Inițial nu au vrut să aștepte salvarea. La ora 18:20  s-a făcut primul apel la ambulanță. După 15 minute au apărut două echipaje, unul de la jandarmerie și unul de la poliție. Au venit, s-au uitat la mamă și au dat niște telefoane, au asigurat zona cu bandă galbenă”, a declarat pentru monitorulcj.ro o mămică ce a fost martoră la eveniment.


Tatăl copilul a mai sunat și el odată la ambulanță: „Normal că am nevoie de o ambulanță”

În tot acest timp în care s-a format o confuzie totală, a apărut și tatăl copilului care a sunat repede la 112 și a cerut urgent o ambulanță. Potrivit martorie, tatăl copilului a spus la un moment dat „sigur că mai am nevoie de o ambunață, copilul meu este lovit în continuare”.

„Eu la 19:00 am plecat de acolo, iar ambunța încă nu era venită. Între timp, a ajuns și tatăl copilului foarte panicat. Am înțeles că după 15 minute după ce am plecat eu a venit o ambulanță. Poate că ar trebui ca poliția sau jandarmeria  să ofere un sfat în astfel de cazuri, nu să stea să se uite la ei”, a mai spus mămica.


Un alt tătic care se afla în zonă a spus că primii care au ajuns la locul incidentului au fost jandarmii și polițiștii, care s-au apucat și ei de sunat la ambulanță. Martorul a spus că în jur era o confuzie totală, lumea era panicată, iar ambulanța nu ajungea.

„Imediat după producerea evenimentului, primii care au ajuns la locul incidentului au fost polițiștii, iar la scurt timp au venit și jandarmii. Au sunat împreună cu părinții la 112 pentru solicitarea unei ambulanțe, au fost multe apeluri. Nu s-a întâmplat nimic, iar între timp a apărut și tatăl copilului. Cei de la ambulanță nu veneau, copilul era speriat, întins pe jos. A fost o confuzie generală timp de vreo 40 de minute. Se uitau oamenii și spuneau într-una «uite au trecut 30 de minute, au trecut 40 de minute iar salvarea nu a venit». Un polițist a mers pe strada principală și aștepta ambulanța”, a declarat pentru monitorulcj.ro un clujean care era prezent la eveniment.

Echipajul de salvare a spus că cineva a anulat intervenția

Se pare că echipajul de salvare i s-a atras atenția unuia dintre jandarmi că cineva a sunat la 112 și a anulat intervenția, motivul pentru care a venit și atât de greu ambulanța.

 „La un moment, dispecerul din 112 i-ar fi reproșat unuia dintre jandarmi că a sunat careva și a zis că nu mai este nevoie de ambulanță. Domnul de la jandarmerie a reproșat echipajului de la ambulanță că acest lucru nu trebuia să se întâmple și că trebuia să vina mult mai repede și chiar a zis că le va face și un raport pe această treabă.

Ambulanța a venit foarte târziu, iar dacă se întâmpla ca băiețelul să fie lovit mai tare cine știe unde se putea ajunge. Sunt și eu tată și mă gândesc cum m-aș simți dacă unul dintre copii mei ar fi puși în această situație, iar salvarea nu ar mai veni”, a spus clujeanul.

Managerul SAJ confirmă cele spuse de martori: „A ajuns târziu ambulanța, pentru că cineva a amânat intervenția”

Monitorulcj.ro a luat legătura cu managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, Horia Simu pentru a clarifica situația. Managerul a confirmat cele spuse de martori, și, anume că cineva a sunat și a anulat intervenția, iar după 10 minute a mai sunat odată și a cerut o ambulanță la fața locului.

„Cineva a sunat la ambulanță și a spus că nu mai este nevoie de intervenție. Deci la 10 minute de la primul apel, cineva a sunat și a spus că nu mai este nevoie de ambulanță, iar după 10 minute s-a sunat încă odată și au cerut o ambulanță, iar la alte 10 minute după al doilea apel a ajuns echipajul la intervenție. A durat atât de mult pentru că cineva a anulat solicitarea, iar apoi s-a răzgândit. Cine a anulat intervenția ne-a zis că nu mai este nevoie de ambulanță pentru că minorul a fost transportat la UPU. Repet, din primele informații pe care le am, de asta a ajuns atât de greu ambulanța”, a declarat pentru monitorulcj.ro managerul SAJ, Horia Simu.

Monitorulcj.ro a încercat să ia legătura și cu reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca pentru a afla care sunt cauzele căderii copacului și dacă în timp au mai fost reclamații de astfel, însă nu ni s-a răspuns solicitărilor.

CITEȘTE ȘI:

PANICĂ într-un parc din Cluj-Napoca. Un copil, RĂNIT de un copac

Ultimele Stiri
abonare newsletter