Actualitate

Primele țări care introduc certificatul verde digital. Persoanele vaccinate pot călători fără restricții

Șapte țări au început deja să elibereze „pașapoartele” verzi digitale, anunță Comisia Europeană. De la 1 iulie, acestea vor putea fi utilizate în scopul călătoriilor.

 

 


Astfel, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia s-au conectat începând de marți la portalul care prevede eliberarea certificatelor verzi digitale.

 


Certificatul verde va fi disponibil în format digital sau pe hârtie, reprezentând o dovadă a faptului că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test ori s-a vindecat în urma unei infecţii.

„Certificatul UE a fost propus de CE pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor (...) Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârşitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE”, a transmis Comisia Europeană, marţi, într-un comunicat de presă.


Astfel, cele șapte state mebre au decis să se conecteze de marți la portal şi au început să elibereze primele certificate ale UE, regulamentul urmând să fie aplicat de la 1 iulie.

Deținătorii vor călători „liber și în siguranță”

„Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul şi să emită certificatele digitale ale UE privind COVID. Faptul că şapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez şi celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operaţional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.


Certificatul verde „le oferă cetăţenilor europeni un instrument comun care le permite să se deplaseze din nou în mod liber şi în siguranţă”, a afirmat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Portalul UE a fost creat de T-Systems şi SAP şi este găzduit de centrul de date al Comisiei din Luxemburg.


CITEȘTE ȘI:

UE propune crearea unui pașaport de vaccinare. Care sunt beneficiile?

Ultimele Stiri
abonare newsletter