Actualitate

Şeful vămilor, învinuit în cazul Florian

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/10_ziua/poza-marginean.jpg" border="0" alt="Radu Mărginean, şeful ANV" title="Radu Mărginean, şeful ANV, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru luare de mită" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dosarul în care este implicat omul de afaceri clujean Liviu Florian are ramificaţii până la vârful Autorităţii Naţionale a Vămilor.</p> <p>Radu Mărginean, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost citat ieri la sediul DNA Oradea.</p> <p>Însoţit de doi avocaţi, Radu Mărginean s-a prezentat ieri după-amiază la DNA, unde procurorii i-au comunicat că a fost pus sub învinuire pentru luare de mită în dosarul “vama Halmeu”.</p> <p>Dosarul cu pricina îl are în prim plan pe omul de afaceri clujean Liviu Florian, acesta fiind arestat preventiv pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. În dosar mai sunt implicate alte două persoane. E vorba de Ion Savu, om de afaceri, acuzat pentru două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă, şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă.</p>

Florian, traficant de influenţă

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Liviu Florian a pretins şi primit de la o angajată a Biroului vamal Halmeu, cu funcţie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra lui Radu Mărginean îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Sursa citată menţionează că suma de 130.000 euro a fost remisă lui Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.

Mita la mită trage

Potrivit rechizitoriului, banii strânşi pentru mită au fost obţinuţi tot cu ajutorul mitei, funcţionarul vămii pretinzând bani de la traficanţii de ţigări. “Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în 23 septembrie 2009. În demersul de strângere a sumei de 130.000 euro, angajata Biroului Vamal Halmeu a fost ajutată de inculpatul Ioan Romeo Niţu care a colectat sume de bani de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări”, susţin anchetatorii.


Cele trei persoane reţinute în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate, vineri seară, de Tribunalul Satu Mare.

Trebuie prins „nebunul”

Ieri, după ce Mărginean s-a prezentat la DNA, preşedintele Sindicatului “Pro Lex”


(Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor), Vasile Lincu, a declarat pentru Mediafax că prin punerea acestuia sub acuzare s-a trecut la piesele mai importante, respectiv “tura de pe tabla de şah”, dar că acesta nu este cea mai importantă “tură”. Astfel, liderul sindical a apreciat că problema ar rămâne într-un punct mort dacă nu se identifică “nebunul”, adică coordonatorul.

Ieri, şeful ANAF, Sorin Blejnar, a fost chemat la Guvern de premierul Emil Boc, pentru o discuţie pe tema vameşilor cercetaţi pentru corupţie, au declarat surse oficiale.

abonare newsletter