Actualitate

Sărbătoare în cinstea lui Mihai Viteazul, la Cluj. Boc: „Avem un loc în Europa de care ar trebui să fim mândri”

La Cluj s-a celebrat personalitatea Mihai Viteazul, cu ocazia trecerii a 421 de ani de la prima unire a celor trei țări române.

 

 


Joi, 27 mai, a  avut loc la Cluj celebrarea lui Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, martir și erou al națiunii române, în piața care poartă numele domnitorului.

La 27 mai 1600, Mihai Viteazul a devenit „domn al Ţării Româneşti şi al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei", realizând prima unire politică a celor trei ţări române.


Printre cei prezenți la eveniment se numără și primarul Emil Boc, prefectul Clujului Tasnádi Szilárd, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și alții.

„Se pune întrebarea: de ce sărbătorim data de 27 mai? Ziua aceasta este importantă pentru că acum 421 de ani, Mihai Viteazul a unit pentru prima dată țările române.


O națiune nu se formează într-o zi, ci în secole, împresurate de viziune și conștiință. Mihai Viteazul a creat conștiința că Transilvania poate deveni și ea teritoriu român.

Suntem singurii din Europa care ne-am păstrat această origine latină, care nu ne-am schimbat numele de la bun început, de români. Avem un loc în Europa de care ar trebui să fim mândri. Mândri că suntem români, mândri că suntem transilvaneni.” a declarat Emil Boc, primarul Clujului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter