Actualitate

A început REVOLUȚIA în urbanismul din Florești? Proiecte de construire de blocuri, RESPINSE sau amânate de consilieri

Mai multe proiecte de hotărâre privind PUZ-ul pentru construirea unor blocuri în Florești au fost respinse de consilierii locali sau amânate.

 

 


Pe ordinea de zi a ședinței de joi, 20 mai, s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre privind planurile urbanistice zonale pentru construirea unor blocuri și ansambluri de blocuri pe străzile Tineretului, Teilor sau Abatorului.

 


Acesta din urmă, aflat la punctul 13, a fost retras de pe ordinea de zi, la fel și din comisia de urbanism. Proiectul prevedea construirea unui ansamblu de 7 imobile cu regim de înălțime S+P+3E/ 3E+ER, ce aparține controversatului dezvoltator imobiliar Vasile Salanță. Primarul Bogdan Pivariu a anunțat, la începutul ședinței, că proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre prevedea aprobarea documentației pentru lucrarea „Elaborare PUZ pentru construire grădiniță D+P+E și un ansamblu de 7 imobile de locuințe colective dintre care 5 imobile S+P+3E+ER, 1 imobil S+P+3E și un imobil S+P+3E cu parter comercial, împrejmuire teren, amenajare exterioară, extindere rețele edilitare, racorduri și branșamente la utilități, operațini notarial, alipire terenuri”, sat Florești, Str. Abatorului fn. Acesta va reveni în comisia de urbanism, în forma actuală sau în altă formă.


Proiectul de hotărâre numărul 14, ce prevede aprobarea documentației pentru lucrarea „Elaborare PUD pentru construire imobil de locuințe colective cu regim de înălțime P+E+ER, împrejmuire teren, racorduri teren, racorduri și branșamente la utilități”, sat Florești, Str. Tineretului fn., deși a primit aviz nefavorabil, atât din parte comisiei juridice, cât și a celei de urbanism, proiectul a trecut cu 7 abțineri și 15 voturi „pentru”. Consilierii locali ai USR PLUS s-au abținut de la vot, a declarat pentru monitorulcj.ro Marius Todoran, consilier local al partidului.

Două proiecte pentru construirea de blocuri între case, RESPINSE

În cazul proiectului de hotărâre numărul 15 privind aprobarea documentației pentru lucrarea „Elaborare PUZ pentru construire ansamblu de locuințe colective cu regim de înălțime (S)+D+P+3E+Er, amenajări exterioare, împrejmuire teren, racorduri și branșament la utilități, sat Florești, str. Tineretului fn., acesta a primit la rândul său avize nefavorabile de la comisiile de specialitate. În acest caz, floreștenii care locuiesc la casă în zonă s-au revoltat și au intervenit în discuție, solicitându-le să nu aprobe proiectul care, potrivit acestora, ar duce la o scădere majoră a calității vieții locuitorilor din zonă.


„Prin această intervenție doresc să-mi exprim dezacordul total și nemulțumirea față de acest proiect. Vorbesc în numele meu personal, dar și al vecinilor din complexul de case alăturat parcelei unde se dorește construirea acestui bloc de 4 etaje. Nu putem accepta acest proiect, cel puțin nu în această formă. Nu ni se pare normal ca într-o zonă de case să se construiască un bloc. Este dovada că n-am învățat nimic din trecutul care a creat acest haos în Florești”, a declarat Victor Birtaș, un locuitor din zonă.

O altă intervenție a avut Lucian Mircea: „La fel ca și vecinul meu, probabil că vorbesc în numele mai multor complexe de case din această zonă,  am luat un credit și ne-am luat o casă să avem lumină și grădină, nu un bloc de 4 etaje la 10 metri de casele noastre. Noi nu avem curent pe stradă, nu sunt trotuare, dar facem un bloc, ca să ce? Am vorbit cu toți vecinii de pe stradă, ne vom opune și vom ajunge în instanță dacă e cazul. Mi se pare lipsă de respect față de toți cei care ne-am luat case aici cu scopul de a avea o curte sau lumină”


Și reprezentantul proiectantului, Dan Pop, a luat cuvântul și a spus că, prin această construcție, se dorește îmbunătățirea calității vieții în zona respectivă. „Ca și răspuns la intervențiile cetățenilor din zonă voiam să clarific anumite aspecte. În zonă există deja construite locuințe colective cu regim de înălțime P+3E și mansardă, și nu e un caz singular. Beneficiarul este de acord cu realizarea trotuarelor și străzilor în jurul locuințelor propuselor, lărgirea străzii Tineretului cu trotuar de doi metri, încercând să rezolve problemele de trafic din zonă. De asemenea, locurile de parcare, majoritatea, sunt propuse la demisol. Dorim îmbunătățirea calității vieții în zonă”.

Consilierii locali au votat, în cele din urmă, împotriva proiectului, cu 10 voturi „împotrivă” și 9 abțineri.

Aceeași a fost și situația punctului 16 de pe ordinea de zi, Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea „Elaborare PUZ pentru construire ansamblu de locuințe colective cu regim de înălțime (S)+D+P+3E+Er, amenajări exterioare, împrejmuire teren, racorduri și branșamente la utilități”, sat Florești, Str Tineretului fn., care a fost respins, cu 17 voturi „împotrivă” și 2 abțineri.

„La punctul 14 este vorba despre un proiect care nu a trecut, noi am votat împotrivă, proiectul nu a fost aprobat. La proiectul de pe strada Teilor (de la punctul 15 - n.red.), și acolo am votat împortivă și nu a trecut. Singurul proiect care a trecut este un PUD, un plan urbanistic de detaliu de pe Tineretului, care avea în spate un PUZ aprobat. Noi, grupul de consilieri USR PLUS, ne-am abținut de la vot, întrucât avea în spate o documentație de legalitate, însă în ceea ce privește oportunitatea acestui proiect, noi am considerat că nu este momentul să aprobăm proiectul. Am dat acest vot de abținere ca un semnal. Nu știam dacă se va aproba sau nu, în comisii, colegii din UDMR și PNL au votat împotrivă sau cu abținere, se pare că în consiliul local, ei au votat pentru.

Problemele sunt mult prea mari pentru a analiza fiecare proiect la nivel de parcelă. Pentru a găsi soluții reale și corecte pentru problemele din Florești, ne dorim ca dezvoltarea localității să se facă după o strategie, în acest caz, planul urbanistic general. În momentul când acesta va fi, ne vom corela votul în funcție de acesta. În același timp, noi vom continua să dialogăm atât cu oamenii din zonele unde vor fi proiecte, cât și cu investitorii, pentru că este datoria noastră să menținem acest contact, să știm ce se întâmplă în comunitate și să respectăm în același timp locuitorii, dar și pe cei care doresc să investească în comună”, a declarat pentru monitorulcj.ro Marius Todoran, consilier local USR PLUS.

 

abonare newsletter