Actualitate

Românii ar putea avea o zi liberă de la stat pentru vaccinare. Care sunt regulile?

Propunerea deputatului USR PLUS, Radu Molnar, de a avea o zi liberă pentru vaccinare a fost votată în unanimitate de Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

 

 


Oamenii ar putea avea parte de o zi liberă pentru vaccinare. Propunerea legilativă a venit din partea deputuatului USR PLUS, Radu Molnar. Clujeanul a susținut că mulți oameni se programează și în alte localități pentru a se vaccina, prin urmare pierd o zi din concediu.

 


Propunerea a fost votată în unanimitate la Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială, a anunțat Oana Țoiu, membru USR PLUS, care a ajutat la îndeplinirea acestui scop.  Oana Țoiu a subliniat că această reușită este „dovadă că solidaritatea în campania de vaccinare poate, iată, să nu aibă culoare politică”.

„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat", a explicat unul dintre iniţiatori, Oana Ţoiu.


În baza votului de astăzi va putea fi supusă votului în plenul Senatului și dezbătută în Camera Deputaților în regim de urgență.

Cine va beneficia de o zi liberă pentru vaccinare?

Inițiativa legislativă prevede acordarea unei zile libere plătite, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării și a rapelului, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat; În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență.


De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului.


„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID 19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de USR PLUS.

CITEȘTE ȘI:

O zi liberă pentru vaccinare, propune deputatul clujean Radu Molnar. Ce presupune această măsură?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter