Actualitate

Distanțarea în interior, inutilă? Riscul de infectare, la fel de mare la 20 metri ca la 2 metri, chiar și cu mască

Un studiu realizat de MIT arată că persoanele care mențin o distanță de 20 de metri față de altele, nu sunt mai protejate decât dacă ar menține doar o distanță de 2 metri.

 

 


Așadar, în urma studiului realizat de cercetătorii MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts) s-a dovedit că riscul de infectare e la fel de mare dacă stai la 2 sau 20 de metri în interior.

 


Potrivit cercetătorilor, alte calcule ale riscului de transmitere în interior au omis prea mulți factori pentru a cuantifica cu exactitate acest risc.

„Avem nevoie de informații științifice transmise publicului într-un mod care nu este doar falsificarea fricii, ci se bazează de fapt în analize”, a spus autorul studiului, relatează CNBS.


Riscul de a fi expus la Covid-19 în interior este la fel de mare la 20 metri ca la 2 metri - chiar și atunci când porți mască, potrivit unui nou studiu care contestă orientările de distanțare socială adoptate în întreaga lume.

Profesorii MIT Martin Z. Bazant, de inginerie chimică și matematică aplicată, și John W.M. Bush, profesor de matematică aplicată, au dezvoltat o metodă de calcul al riscului de expunere la Covid-19 în interior care factorizează o varietate de probleme care ar putea afecta transmiterea, inclusiv timpul petrecut în interior, filtrarea și circulația aerului, imunizarea, varianta tulpini, utilizarea măștii și chiar activitate respiratorie, cum ar fi respirația, mâncarea, vorbirea sau cântatul.


Cercetarea s-a bazat pe studii despre tuse și strănut, potrivit cărora masca de protecție blochează picăturile. Un factor important este cât timp petreci într-un loc în interior și nu la ce distanță. Pentru a reduce riscul de infectare trebuie redus atât numărul persoanelor din interior, cât și timpul pe care oamenii îl petrec la interior. Chiar și cu măști, cei care se află în apropriere sunt afectați. Ca în cazul fumătorilor, fumul persistă în toată încăperea.

CITEȘTE ȘI:


Răzvan Cherecheș: „Cei vaccinați pot sta în interior fără mască și distanțare”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter