Actualitate

Operaţie în premieră la Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/23_ziua/05 haruhiro inoue.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dr. Haruhiro Inoue din Japonia va opera la Cluj-Napoca un singur pacient, cu instrumentele personale, pe care el le-a inventat.</p>

Operaţia este o premieră în România.

În cadrul workshop-ului ştiinţific „Digestive Endoscopy Cluj”, care se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 24-26 noiembrie, chirurgul japonez Haruhiro Inoue va realiza în premieră pentru România o intervenţie chirurgicală neinvazivă.

Dr. Haruhiro a brevetat o tehnică specială pentru a interveni din exterior asupra unui pacient care suferă de achalazia. „Este o boală foarte rară, care se manifestă prin contractarea necontrolată a unui muşchi dintre esofag şi stomac. Chirurgul va opera cu instrumentele personale, pe care el le-a inventat, pe un sigur bolnav”, a declarat prof. dr. Mihai Mleşniţe, manager al Institutului Regional de Gastroenterologie şi Epatologie „Octavian Fodor”.

Tehnica intitulată „Peroral Oesaphageal Miotomy (POEM)” a fost introdusă recent în tratamentul endoscopic al achalaziei, o boală care îl impiedică pe bolnav să se alimenteze în mod normal.

„Intervenţia se va face pe cale endoscopică. Adică, medicul intervine prin orificiul bucal şi taie muşchiul care se contractă necontrolat. Operaţia durează 60 de minute, iar după o perioadă de convalescenţă minimă, pacientul îşi poate relua alimentaţia normală. Aceste intervenţii se fac deja în statele occidentale. Sperăm să introducem această tehnică şi la noi, pentru că este numai în beneficiul pacientului”, a declarat prof. dr. Mihai Mleşniţe. Dr. Haruhiro a tratat deja 150 de cazuri cu succes.

La workshop-ul ştiinţific care se va desfăşura la Cluj vor participa peste 300 de invitaţi din străinătate şi din ţară.

Prezentarea susţinută de invitatul japonez va fi transmisă în direct şi în cadrul celui de-al patrulea Congres al Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale care are loc în aceeaşi perioadă la Bucureşti. Dr. Haruhiro a tratat deja 150 de cazuri cu succes.

abonare newsletter