Actualitate

Amenzi de mii de lei pentru profesorii care lovesc elevi

<p />Profesorii care umilesc sau care lovesc elevii vor risca amenzi de 2.500 de lei şi excluderea din învăţământ, conform unui nou proiect de lege aflat în lucru la Ministerul Educaţiei.

În cazul în care va fi aprobat, proiectul de lege va fi, mai întâi, introdus în grădiniţe, unde au fost constatate cele mai multe abuzuri asupa copiiilor.

În urma unui studiu realizat de iniţiatorii proiectului, preşcolarii de 3-4 ani, care sunt neascultatori, sunt trimişi de către educatori la colţ şi puşi să stea în genunchi. Pentru o astfel de abatere, educatorii ar putea să primească o ă de la 1.000 la 2.500 de lei. De asemenea, profesorul care trage un elev de urechi sau îl loveşte riscă să fie dat afară din învăţământ. Proiectul este elaborat de Ministerul Muncii pentru modificarea legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Psihologii consultaţi de reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că un copil îngenuncheat fizic este doborât la nivel psihic şi îşi pierde respectul pentru profesor şi pentru şcoală.

„Profesorul trebuie să arate unde a greşit elevul, nu să îl umilească în faţa colegilor”, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunii se va face de către persoane din cadrul Ministerului Educaţiei, care vor fi desemnate pentru a se ocupa de aşa ceva.

abonare newsletter