Actualitate

Recital cameral la Muzeul Etnografic

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/22_ziua/06 cvartetul transilvan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Filarmonica de Stat „Transilvania” prezintă astăzi, de la ora 19, „Cvartetul Transilvan” în recital cameral.

Concertul va avea loc la Muzeul Etnografic. Cei patru membri sunt Gabriel Croitoru la vioara I, Nicuşor Silaghi la vioara a II-a, Marius Suărăşan la violă şi Vasile Jucan la violoncel. Ei vor prezenta lucrări ale renumitului compozitor Ludwig van Beethoven.

20 de ani de muzică


Fondat în anul 1987, Cvartetul Transilvan sărbătoreşte în acest an 20 de ani de existenţă, timp în care publicului român şi de peste hotare a avut ocazia să participe la reprezentaţii de excepţie. Distribuţia cvartetului a suferit modificări, plecarea violonistului George Dudea fiind acoperită, din anul 2000, de prezenţa lui Gabriel Croitoru, care se ridică la acelaşi nivel de profesionalism stabilit, de la fondarea ansamblului, de membrii cvartetului.

Încă de la bun început, ansamblul s-a bucurat de aprecierea publicului. La numai doi ani de la înfiinţare, Cvartetul Transilvan a câştigat Premiul I la Concursul „Gheorghe Dima” de la Cluj, precum şi Premiul Festivalului Naţional al Artelor în anii 1987 şi 1989. Participarea la Festivalul „Orlando” de la Kerkrade din anul 1990 a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaţionale. Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, fost membru al Cvartetului Julliard, invitându-i pe interpreţii clujeni să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le şi o bursă de specializare la Aspen Center. Această experienţă le-a oferit membrilor cvartetului oportunitatea de a lucra cu cvartete de coarde celebre, precum The Emerson String Quartett şi The American String Quartett. De-a lungul timpului, Cvartetul Transilvan a mai participat la cursuri de măiestrie de la Nyrbator (Ungaria) şi Oberschützen (Austria) susţinute de Thomas Kakuska din Alban Berg String Quartett şi de Reiner Kusmaul din Pommersgelden (Germania).


Intensa activitate artistică poate fi observată prin multiplele recitaluri, susţinute întotdeauna la un înalt nivel artistic, atât în România, cât şi în străinătate (Olanda, Spania, Austria, Danemarca, S.U.A., Italia, Germania, Marea Britanie, Finlanda), precum şi prin prezenţa la festivaluri internaţionale de renume ca Aspen Music Festival, Kuhmo Chamber Music Festival (Finlanda), Aldebourgh Festival, Chemnitz Mozart Festival, Festivalurile Mozart de la Cluj şi Toamna Muzicală Clujeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter