Actualitate

Regal de jazz la Teatrul Maghiar

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/22_ziua/12 lucian_ban.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Renumitul pianist Lucian Ban şi saxofonistul Sam Newsome vor susţine în decembrie un concert la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cel mai bun muzician european de jazz va concerta în decembrie la Cluj-Napoca.

Renumitul pianist Lucian Ban şi saxofonistul Sam Newsome vor susţine un concert pe 4 decembrie 2011 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.


Pianistul şi compozitorul Lucian Ban, stabilit din 1999 în Statele Unite, este considerat de criticul american Bruce Lee Galanter drept „unul dintre cei mai talentaţi pianişti care au venit la New York în ultimul deceniu”. La Teatrul Maghiar de Stat vine însoţit de trupa The Romanian-American Jazz Orchestra, formată din 11 instrumente. Orchestra de Jazz Româno-Americană, rezultatul colaborării a două culture foarte diferite, va aduce la Cluj-Napoca premiera mondială a unei lucrări cu mai multe părţi, concepută, realizată şi aranjată de pianistul Lucian Ban şi de saxofonistul american Sam Newsome.

Orchestra are în ansamblu muzicieni de pe ambele părţi ale Atlanticului: din SUA - Nasheet Waits (tobe) şi Eric Revis (bas); din România - Cristian Soleanu (saxofon), Mircea Neamţu, (trombon), Gabriel Cupşa (trompetă franceză), Ştefan Dobrican (trompetă), Gabriel Gyarmati (trompetă) şi din Olanda - Joe Bowie (trombon) şi Cătălin Milea (saxofon).


Absolvent de Cluj

Lucian Ban este absolvent al Academiei de Muzică „Gheroghe Dima” şi unul dintre puţinii artisti clujeni de mare succes la New York. Saxofonistul Sam Newsome este considerat, astăzi, unul dintre cei mai buni trei saxofonişti soprano din lume. Sam Newsome şi Lucian Ban au mai colaborat la realizarea muzicii cu inspiraţie românească de pe CD-ul „Suita Jazzului”, un proiect care a făcut turul Americii şi al Europei şi a câştigat laudele atât din partea criticilor, cât şi din partea audienţei.


Muzica folk românească şi jazz american

Despre proiectul şi albumul „The Romanian-American Jazz Suite”, criticul Bill Milkowsky de la revista „JazzTimes” a scris, după turneul de lansare în SUA: „Această colaborare unică dintre Sam Newsome, muzician american la saxofon soprano şi pianistul român Lucian Ban, ambii activând de ani buni pe scena de jazz newyorkeză, aduce o dovadă în plus că jazz-ul este într-adevăr un limbaj universal în sec XXI”.


Combinând muzica folk românească cu jazzul american, proiectul reprezintă perspectiva atât a unui cântăreţ de jazz american care explorează muzica folk românească, cât şi a unui cântăreţ român de jazz care reinvestighează muzica ţării sale după câţiva ani de locuit în America. De la Bartok şi Enescu, de la melodiile căutate ale Martei Sebestyen, şi de la colindele transilvane la libertatea jazzului, Orchestra de Jazz Româno-Americană promite a fi evenimentul muzical al anului în Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter