Actualitate

Pensii 2021. Erorile de calcul în ce privesc pensiile nu vor mai exista, conform unei legi nou aprobate

Pensii 2021. A fost votată legea care exclude erorile de calcul în ce privesc pensiile. Noua lege a fost votată cu o majoritate covârșitoare.

 

 


Pensii 2021. Nu de puține ori am auzit despre erorile de calcul la pensiile celor peste 5 milioane de români. Se pare că de astăzi aceste erori de calcul nu mai sunt acceptate. Motivul este unu foarte simplu, un proiect de lege adoptat în data de 7 aprilie de către deputați. Proiectul a fost votat în unanimitate în Camera Deputaților și reglementează recuperarea banilor pierduți în urma calculării greșite a pensiilor.

Pensii 2021. Excluderea oricărei erori de calcul

La Camera Deputaților a fost în dezbatere un proiect de lege iniţiat de deputatul liberal Florin Roman. În baza acestui proiect de lege se dorea rectificarea calcului pensiilor celor peste 5 milioane de români. Proiectul exclude orice eroare de calcul. În același timp reglementează dreptul pensionarilor de a-și recupera banii neplătiți de stat din cauza erorilor de calcul la pensii.


„Noua lege reglementează recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a a banilor neplătiți de către organul statului competent din cauza unor greșeli materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare, precum și a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei de pensionare.”, se spune în proiectul de lege aprobat.

Pensii 2021. Casele de pensii vor fi obligate să returneze banii

În urma aprobării acestei legi se crează și cadrul legal responsabil pentru instituțiile ce vor fi obligate să returneze sumele pierdute de pensionari. Astfel că, așa cum era de așteptat, organele statului care vor face această rambursare a sumelor vor fi Casele de pensii la nivel local și național.


Noul proiect de lege ce vine în completarea articolului 107 din Legea nr. 263/2010, reglementează de facto responsabilitatea instituțiilor care se ocupă cu calcularea și distribuția sumelor aferente fiecărui pensionar, de a retunra sumele în minus.

Pensii 2021. Lege votată cu o majoritate covârșitoare

Noua lege a fost votată în Camera Deputaților, cu o majoritate covârșitoare, existând doar o abținere de la vot. Camera Deputaților este organismul decident în cazul acestor legi organice. Urmează ca noua lege să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis. După promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, legea va afea efect de la momentul publicării și nu retroactiv.


Inițiatorul acestui proiect de lege, deputatul liberal Florin Roman a mulțumit colegilor deputați pentru votul acordat și a dat garanții pensionarilor care au fost dezvantajați sau nu că această eroare de calcul nu va mai fi posibilă din acest moment.

„Vă mulţumesc tuturor pentru votul de astăzi şi e important să transmitem acest mesaj de la tribuna Parlamentului, ca fiecare pensionar să ştie că nimeni nu-l mai poate păcăli sau nimeni nu-i mai poate tăia din pensie în mod greşit”, a declarat Florin Roman.

abonare newsletter