Actualitate

A murit Nelu Ploieșteanu. Interpretul de muzică lăutărească se afla la ATI, cu o formă gravă de COVID

Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică lăutărească, a murit la vârsta de 70 de ani, infectat cu COVID-19. Interpretul se afla internat la ATI, cu o formă gravă a bolii.

 

 


Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică lăutărească, a murit, în noaptea de 1 spre 2 aprilie, la vârsta de 70 de ani. Era internat în secţia de terapie intensivă a Spitalului Floreasca din 18 martie cu o formă gravă de COVID.

 


„Drum bun, Nelu Ploieşteanu! Dumnezeu să te ierte şi să te primească în Împărăţia Sa! Condoleanţe familiei îndurerate!", a scris cântăreţul de muzică populară Gelu Voicu, pe pagina sa de Facebook.

Nelu Ploieşteanu, numele de scenă al lui Ion Dumitrache, s-a născut la 16 decembrie 1950 în localitatea Ciorani din judeţul Prahova, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică lăutărească din România. Crescut într-o familie de lăutari, Nelu Ploieşteanu a moştenit talentul de la tatăl său, dedicându-se întru totul muzicii lăutăreşti, conform site-ului muzicapentrununta.ro. A început să cânte la acordeon la vârsta de şase ani, şi apoi şi la pian.


Peste 120 de romanțe în repertoriu

În 1970, s-a mutat la Bucureşti, unde a cântat la Teatrul "Ion Vasilescu", avându-l ca dirijor pe Ion Albeşteanu. Şi-a continuat cariera cântând, de la vârsta de 18 ani, în diferite restaurante precum Bulevard, Caraiman, Doina, Crama Domnească, Caru cu Bere sau Perla. Primul său turneu internaţional a avut loc în anul 1979, în Franţa, după care a străbătut aproape întreaga Europă. Germania a fost, însă, ţara unde a cântat şi a revenit de cele mai multe ori.

În activitatea artistică, Nelu Ploieşteanu a lansat numeroase cântece lăutăreşti autentice. „Pe vale mă duc, pe deal mă întorc", „Anii mei şi tinereţea", „Zărzărică, zărzărea", „Dă mamă cu biciu în mine", „Mărioară viaţă amară", „Bucureştiul meu iubit", „Trec ţiganii", „Jelem", sunt doar câteva din cântecele de referinţă ale artistului. A colaborat, totodată cu trupa rock Vunk, cu grupul de muzică etno, Etnic, dar şi cu interpreta Carmen Şerban, alături de care a lansat în 2010 piesa „Viaţa la capitală".


Nelu Ploieşteanu a avut în repertoriu 120 de romanţe, a lansat aproape 30 de albume cu muzică lăutărească şi de petrecere, conţinând câte 12 sau 13 melodii, fără a se repeta vreuna. Melodiile de pe aceste albume au intrat în patrimoniul naţional de gen.

Fondatorul trupei Cargo a murit recent din aceeași cauză

În luna martie, un alt interpret cunoscut al muzicii românești s-a stins din viață, doborât fiind de aceeași boală. Fondatorul și chitaristul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit la începutul lunii trecute din cauza infecției cu SARS-CoV-2, acesta fiind de asemenea internat la secția ATI, în urma dezvoltării unei forme severe a bolii COVID-19.


„Așa intens cum a trăit toată viața pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, așa a luptat pană azi! Dumnezeu să te odihnească, Adi Barar! 15.01.1960 - 08.03.2021. «Și de-o fi și eu să mor/ Nu vreau să vă întristați!/   Să cântați și să jucați, până în zori... / Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând/ VOI FI APROAPE DE VOI!»”, postau colegii săi de trupă pe Facebook, anunțându-i pe fani de moartea lui Adi Bărar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter