Actualitate

Organizatorii Jazz in the Park, UNTOLD, Electric Castle și TIFF cer sprijin financiar președintelui, într-o scrisoare deschisă

Organizatorii festivalurilor Jazz in the Park, Untold, Electric Castle (EC) și TIFF cer redeschiderea activității și sprijin financiar, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, care a strâns peste 200 de semnături.


 

Inițiativa vine de la Cluj, din partea directorului Jazz in the Park, Alin Vaida. Pe lângă organizatorii marilor festivaluri clujene UNTOLD, Electric Castle și TIFF, și alți reprezentanți ai sectorului cultural din Cluj au semnat scrisoarea.


 

Vezi scrisoarea și întreaga listă de semnatari aici.


217 de operatori din sectorul cultural îi cer preşedintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, realizarea unui plan naţional de relansare a domeniului culturii, precum şi luarea de măsuri economice.

„A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2 au început să se resimtă şi în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricţionarea sau anularea a numeroase evenimente sau activităţi culturale şi, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care îşi va reveni la normal. Dat fiind că sectorul cultural se află în mare dificultate, iar măsurile luate până în prezent de autorităţi sunt insuficiente şi nu au impactul dorit, reprezentanţii sectorului cultural au găsit de cuviinţă să scrie o scrisoare deschisă, adresată domnului preşedinte Klaus W. Iohannis, prin care să solicite o serie de măsuri adecvate situaţiei. Solicităm atenţie mai mare sectorului cultural din partea liderilor acestei ţări şi sperăm că acţiunea noastră să ducă la nişte rezultate mult aşteptate de toţi reprezentanţii sectorului cultural”, se arată în scrisoarea deschisă.


CITEȘTE ȘI:

O nouă vară fără festivaluri la Cluj? Organizatorii, la mila autorităților

 


Semnatarii precizează că „sectorul cultural nu îşi doreşte nici tratament preferenţial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităţilor de a proteja populaţia ţării de pandemie. Atât artiştii, cât şi operatorii culturali îşi doresc tratament egal şi şansa de a-şi proteja organizaţiile, proiectele şi iniţiativele de care România a beneficiat şi cu care s-a mândrit până în 2020”.

Cei 217 semnatari ai scrisorii deschise, printre care se află AROC - Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale, MUZE - Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, actorul Tudor Chirilă, muzicianul Adrian Despot, Oana Giurgiu - producător film/director executiv Festivalul Internaţional de Film Transilvania, îi solicită preşedintelui României luarea de măsuri economice conforme cu situaţia în care se află sectorul cultural: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toţi artiştii şi operatorii culturali, adoptată în regim de urgenţă, care să prevadă despăgubire justă pentru toţi operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate şi forma de organizare juridică; realizarea unui plan naţional de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiştilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităţilor, şi pe baza căruia artiştii şi operatorii să-şi poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri şi asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-şi pot relua activitatea.


„Intervenţia dumneavoastră, domnule preşedinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat şi ar demonstra că statul român preţuieşte cu adevărat sectorul cultural şi contribuţia sa în societate”, se mai arată în scrisoare.

Aceştia precizează că „dacă se va trece la realizarea acţiunilor solicitate anterior, de aceste măsuri vor beneficia şi domenii conexe, cum ar fi domeniul Horeca sau domeniul turistic”.

„Cultura este sufletul unei comunităţi. Cultura deschide minţi, creează identitate, contribuie în mod direct la creşterea calităţii vieţii oamenilor, sprijină educaţia, întăreşte comportamente individuale şi sociale pozitive, creşte încrederea oamenilor unii în alţii, contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a unei ţări şi colaborează cu multe alte domenii reprezentative pentru o societate. Cultura integrează, inspiră, promovează, vindecă şi ajută fiecare persoană cu care intră în contact. Acum, când ne aflăm în faţa unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară”, mai precizează semnatarii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter