Actualitate

Studenție la UMF pe timp de pandemie. „Practica în spital este realitatea profesiei pe care ne-o alegem!”

Studenții de la UMF Cluj au început practica în spitale. Anul acesta este diferit, pentru că iau parte la o schimbare radicală a medicinei, din cauza pandemiei. Studenții observă cât de dificilă este medicina și câte sacrificii cere această profesie.

 

 


Ultimul an din viața noastră a fost unul foarte complicat, plin de restricții și schimbări. Studenții au jonglat între cursurile fizice și cele online, în funcție de specializarea pe care au ales-o. În ceea ce privește studenții de la medicină, ei au avut cel mai mult de suferit, mai ales că perioada de practică s-a decalat pentru unii dintre ei.

 


Mediciniștii au început practica în spitalele din Cluj, dar într-un mod diferit față de anii anteriori. Anul acesta, studenții au fost împărțiți în grupe de 8, iar prin rotație toți studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Harțieganu” din Cluj-Napoca vor face practică.

Cum se desfășoara practica în spitalele din Cluj?

Monitorulcj.ro a vorbit cu mai mulți studenți de la UMF care au început practica în spitale, pentru a afla care sunt diferențele din acest an și care sunt principalele probleme cu care se confruntă.


Unul dintre studenții care face practică în spital chiar în timpul pandemiei este Țermure Alexandru. Studentul este în anul V la Medicină Generală la UMF Cluj.

Alexandru este de părere că practica este esențială în acest domeniu, iar acum în perioada pandemiei, el a realizat că medicina nu poate fi făcută de la birou sau de pe canapeaua din casă. Stresul este mare, mai ales în această perioadă, dar cu toate acestea studentul este conștinent că practica va completa toate cunoștiințele învățate la facultate.


„Ca student medicinist, practica este esențială, iar în vremuri de pandemie nu este altceva decât realitatea profesiei pe care ne-o alegem. Acum am înțeles că medicina nu se face de la birou sau de pe canapeaua de acasă. A face practică în spital, înseamnă să ieși din zona de confort, unde responsabilitatea, stresul sau chiar anxietatea uneori se întâmplă să fie în același loc cu pacientul, boala și riscurile expunerii”, a declarat pentru monitorulcj.ro Țermure Alexandru.

Studenții sunt organizați în grupe și în semi-grupe, iar prin rotație vor face toți practică în acest semestru. Contactul cu pacientul este pentru o perioadă scurtă de timp, tocmai pentru a evita riscul de infectare. Totodată, studenții sunt echipați corespunzător, iar dezinfectarea se face frecvent.


„Mergem câte o grupă de 8 studenți, împărțiți în alte 3 semi-grupe. Fiecare grupă cu un alt cadru didactic. Pe secție, măsurile de protecție sunt absolut necesare, contactul cu pacientul se face într-un timp relativ scurt, sub 15 minute, dupa care urmează dezinfectarea noastră și a stetoscoapelor, daca au fost folosite. Între cazuri discutăm cazuistica medicală, tot pe secție fiind, dar nu în zone de risc”, a mai spus studentul.

Contactul dintre pacient și student este esențial

O zi de practică în spital poate fi obositoare, dar în același timp le arată studenților, viitori medici, mediul în care vor lucra, și mai ales care sunt dificultățile pe care le vor întâlni în acest domeniu. Contactul dintre pacient și medicinist este unul foarte important, iar acest lucru pune bazele acestei meserii.

„După atâta vreme de pandmie, cel mai important este să avem contact cu pacienții, să vorbim cu ei, să ne amintim cum să facem o anamneză corect. Cam asta facem, vedem pacienți, efectuăm manopere, discutăm patologii”, a afirmat Țermure Alexandru.

Oliviana Roata este studentă la Medicină Generală în anul V și spune că față de anii trecuți, accesul studenților în spitale a fost limitat. Practica a fost înlocuită cu prezentări de caz în mediul online. Studenta spune că practica mai des în spitale ar fi mult mai benefică pentru ei, dar în același timp deciziile au fost luate în concordanță cu situația actuală.

„Față de anii trecuți, anul acesta, în contextul pandemiei, accesul nostru în spitale a fost limitat pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, orelele s-au mutat mai mult în online, iar partea practica a fost înlocuită de prezentări de caz online. Nu pot să spun că se compară, dar pentru contextul actual a fost soluția găsită. Poate se puteau găsi alte soluții, care să ne ofere cât de cât șansa să fim în spitale, dar punând în balanță riscurile și beneficiile, aceasta a fost soluția cea mai bună”, a declarat pentru monitorulcj.ro Oliviana Roata.

Echipamentul pe care îl poartă studenții este unul foarte complex, iar măsurile de siguranță trebuie respectate cu mare strictețe, a explicat studenta. Echipamentele sunt de unică folosință, studenții aruncă la finalul zilei orice echipament care a fost purtat în spital.

„Când ajungem dimineața la spital ni se face un triaj epidemiologic. După ne schimbăm în uniformele de clinică, ne luam papuci de clinică, halate de protecție, bonete, viziere, botoșei și bineînțeles măști. Pacienții sunt testați înainte de internare pentru COVID-19, astfel încât să nu existe risc pentru noi. Când plecăm, aruncăm tot echipamentul, mai puțin uniformele noastre și papucii de clinică, în containere speciale”, a spus studenta la medicină.

Doctorii sunt atenți la siguranța studenților

În ceea ce privește medicii, studenta spune că ei sunt foarte atenți cu mediciniștii. În primul rând, doctorii se asigură să nu existe risc de infectare. Alți medici au ales chiar să nu le ofere accesul pe secții, ci să se întâlnească în amfitrate pentru a face prezentări de caz.

„Întreg personalul medical se asigură în primul rând că suntem în siguranță. Apoi, pe durata stagiilor practice, au grijă să asimilăm cât de multe informații putem. Unii s-au asigurat că atât noi, cât si pacientii nu suntem supuși riscurilor și putem să ne desfășurăm activitatea, alții au preferat să ținem stagiile în amfiteatru, cu prezentări teoretice și prezentări de caz și să nu ne ofere acces pe secții. Alte stagii s-au desfășurat exclusiv online. Fiecare specializare este diferită, cu aptitudini practice diferite. La final, cunoștințele practice diferă în funcție de modul de desfășurare al stagiilor”, a explicat Oliviana Roata.

Organizarea și modul de funcționare a spitalelor este diferit în acest an. Studenta spune că în acest an sunt mai puțini pacienți în spitale, având în vedere că există un risc de infectare. Sunt zone tampon care sunt folosite pentru pacineți, tocmai pentru a se testa înainte de a intra în spital.

„În această perioadă, în spital pacienții sunt mai puțini decât înainte de pandemie. Oamenii se tem, din cauza virusului, să se interneze dacă nu sunt urgențe. Pacienții sunt mai puțini, dar se iau toate măsurile de siguranță necesare. Este important ca fiecare persoană să fie protejată, chiar dacă face parte din personalul medical sau nu. Fiecare pacient este testat Covid, așteaptă într-o zonă tampon până la aflarea rezultatului. Dacă acesta este negativ, merge mai departe pe secție, iar dacă este pozitiv este internat pe secția Covid, cu acces limitat doar pentru personalul care lucrează acolo”, a mai spus studenta.

CITEȘTE ȘI:

Primele intervenții ale unei tinere cu Ambulanța Cluj. „Am văzut cazuri care m-au marcat sufletește”

 

abonare newsletter