Actualitate

Proiect: închisoare până la 7 ani pentru vânzătorii de etnobotanice

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/15_ziua/04 conferinta mircia giurgiu _sc_005.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Persoanele care vând substanțe etnobotanice minorilor vor fi pedepsite cu închisoarea de la 3 la 7 ani, potrivit unui proiect de lege.</p>

Vânzătorii de substanțe cu efecte psihoactive nu vor putea vinde decât produse în cantitate de minim 250 de grame. Dacă se vând la gramaj mai mic, nu pot fi depistate toate substanțele pe care le conține produsul.

Specialiștii de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj au semnalat în urmă cu două săptămâni că doar 144 de substanțe etnobotanice din cele 200 existente pe piață sunt interzise de lege.

Din acest motiv, conducerea CPECA Cluj împreună cu deputatul independent Mircia Giurgiu au realizat un proiect de lege prin care se va permite scoaterea în afara legii a substanțelor periculoase, depistate în urma controalelor.

Cei care vor vinde produse halucinogene fără a avea autorizație vor fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 5 ani. „Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se arată în proiectul de lege.

Închisoare pentru refuzul controalelor

Mircia Giurgiu a subliniat că vânzătorii care se opun controalelor riscă închisoare între 1 și 3 ani. De asemenea, pot să ajungă la închisoare și cei care vând droguri minorilor. „Vânzarea către minori este interzisă. Constituie infracţiune vânzarea produselor cu efecte psihoactive şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”, se mai arată în proiectul de lege.

Potrivit documentului, cantintea minimă de substanţe care produc efecte psihoactive care poate fi vândută nu poate fi mai mică de 250 g din cauză că la analize nu se depistează toate substanțele conținute dacă este o cantitate ma mică.

Substanțe interzise automat în urma unei analize


Deputatul clujean a mai afirmat că dacă în urma analizei produsului rezultă că substanța activă din produs este derivată sau din aceeași clasă cu o substanță interzisă, atunci și această substanță va fi interzisă prin asociere, fără a mai fi necesare alte analize și cercetări.

Specialiștii atrag atenția că mii de tineri au ajuns rând pe rând în comă sau au devenit dependenţi după ce testele de laborator au confirmat că au cumpărat plante şi prafuri extrem de dăunătoare. România are deja peste 3.000 de consumatori de plante etnobotanice, iar unii dintre ei au ajuns şi la spital din cauza ierburilor.

abonare newsletter