Actualitate

Mesele în familie îi scapă pe copii de droguri

<p />Copiii care iau masa frecvent împreună cu familia sunt cu 50% mai puţin expuşi riscului de a fuma sau consuma droguri faţă de prietenii lor care doar rareori mănâncă împreună cu familia.

Specialiştii din cadrul Fundației PRAIS, realizatorii mişcării naționale „Și eu trăiesc sănătos!” subliniază că mesele în familie sunt foarte importante pentru dezvoltarea abilităţilor de limbaj şi de socializare ale copiiilor.

Unele studii corelează interacţiunea în cadrul meselor în familie cu performanţa şcolară a copiilor şi cu reducerea riscului de incidenţă a obezităţii infantile şi a altor boli de nutriţie. Este ceea ce afirmă un studiu realizat de Louis Harris and Associates pe 2.000 de elevi de liceu, care au fost testaţi pentru a li se măsura abilităţile şcolare. Astfel, elevii care luau cina în familie de patru sau mai multe ori pe săptămână înregistrau rezultate şcolare mai bune decât cei care luau masa împreună de trei sau mai puţin de trei ori pe săptămână.

De asemenea, un studiu recent desfăşurat timp de 10 ani la Centrul Naţional pentru adicţii şi abuz de droguri al Universităţii Columbia din SUA arată că acei copii care iau masa în familie de cinci ori sau mai mult pe săptămână sunt cu 50% mai puţin expuşi riscului de a fuma sau consuma droguri mai târziu decât prietenii lor care doar rareori mănâncă împreună cu familia.

Un alt studiu a fost realizat în 1993 de realizatoarea TV Oprah Winfrey în cadrul căruia cinci familii acceptau, în mod voluntar, provocarea de a lua cina, în fiecare seară, timp de o lună, rămânând la masă cel puţin o jumătate de oră, de fiecare dată. Toţi membrii familiilor trebuiau să ţină un jurnal în care îşi notau părerile şi sentimentele legate de experiment. La început, mesele împreună erau percepute ca o corvoadă pentru cei mai mulţi, iar timpul petrecut împreună părea oarecum plictisitor. Dar, după o lună, familiile erau foarte fericite şi luaseră decizia voluntară de a continua – şi în afara experimentului – să ia masa împreună, în fiecare seară.

abonare newsletter