Actualitate

Prinţul William va fi detaşat în insulele Falklands

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/11_ziua/falkland.jpg" border="0" style="float: left; border: 0pt none; margin: 2px 5px;" />Prinţul William va fi desfăşurat în insulele Falkland (foto) anul viitor în calitate de pilot de căutare şi salvare pe un elicopter, a anunţat joi Ministerul britanic al Apărării, citat de Agerpres.</p>

 

Al doilea moştenitor al tronului britanic va petrece şase săptămâni în februarie şi martie pe teritoriul britanic situat la 460 km de ţărmurile Argentinei, în Oceanul Atlantic.

Prinţul va face parte dintr-un echipaj de patru al Forţelor aeriene regale britanice, fiind înregistrat cu numele locotenent de zbor William Wales. Ministerul Apărării a precizat că prinţul William, în vârstă de 29 de ani, nu va efectua niciuna dintre îndatoririle sale ceremoniale pe durata misiunii. De asemenea, soţia sa Kate, ducesă de Cambridge, va rămâne în Marea Britanie. Marea Britanie deţine aceste insule de peste 180 de ani, dar Argentina pretinde suveranitatea asupra teritoriului pe care îl numeşte Las Malvinas.

Anul 2012 este unul sensibil, întrucât se împlinesc 30 de ani de la aşa-numitul război al Malvinelor, notează AP. Argentina a invadat insulele în aprilie 1982, dar forţele britanice le-au recucerit după un război de zece săptămâni, soldat cu moartea a 650 de militari argentinieni, 250 de soldaţi britanici şi a trei localnici.

Unchiul lui William, prinţul Andrew, a luat şi el parte la conflict, fiind pilot de elicopter. Marea Britanie are în insule un contingent de 1.000 de militari, în timp ce numărul locuitorilor este de circa 3.000.

Localnicii doresc în proporţie covârşitoare să rămână britanici, dar preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, insistă că Argentina şi Marea Britanie trebuie să negocieze asupra viitorului insulelor. Premierul britanic David Cameron a refuzat însă. 'Atâta timp cât insulele Falkland vor să rămână teritoriu suveran britanic, atunci vor rămâne, şi cu asta am încheiat povestea', a declarat Cameron în iunie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter