Actualitate

Cea mai păguboasă poliţă din istoria RCA

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/09_ziua/accidente-rca.jpg" border="0" alt="Maşină tamponată" title="Victimele unor accidente rutiere pot solicita despăgubiri morale de la asiguratorul şoferului vinovat, pe baza poliţei RCA" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Instanţa a obligat asiguratorul unui şofer care a produs un accident auto să plătească daune de 500.000 de euro victimei.</p> <p>Una din cele mai mari companii de asigurări din ţară a plătit anul trecut despăgubiri, pe o poliţă RCA, de 500.000 de euro unei clujence, pentru vătămări corporale.</p> <p>Compania de asigurări a plătit femeii despăgubiri de 500.000 de euro după ce aceasta a fost implicată într-un accident în urma căruia a rămas cu un grad ridicat de invaliditate. Mai exact, instanţa a obligat asiguratorul şoferului care a cauzat accidentul să plătească daune morale în valoare de 300.000 de euro şi 150.000 euro daune materiale, plus o rentă lunară viageră de aproximativ 1.100- 1.200 euro, a explicat Daniela Grigore, responsabil asigurări auto în cadrul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Accidentul auto s-a produs în anul 2008, în Cluj-Napoca. Victima se afla pe locul din dreapta şoferului.</p> <p>„Indiferent dacă s-au aflat în maşina care a provocat accidentul auto sau nu, victimele pot solicita despăgubiri morale de la asiguratorul şoferului vinovat pe baza poliţei RCA”, a precizat Daniela Grigore, care a fost şi membru al Comitetului Director al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).</p>

Daniela Grigore a mai precizat că limita maximă a valorii daunelor, atât materiale cât şi cele morale, în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto, a crescut în fiecare an. Astfel, limitele de despăgubire la poliţele RCA pentru pagube materiale a ajuns anul acesta la 750.000 de euro, faţă de 500.000 euro în 2010. În plus, pentru 2012, aceasta va fi de 1 milion euro. În cazul vătămărilor corporale, limita stabilită a fost anul trecut de 2,5 milioane euro şi de 3,5 milioane euro anul acesta, urmînd să crească la 5 milioane euro în 2012.

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi deces în cazul unui accident auto se pot obţine fie în urma negocierii cu asiguratorul RCA, fie în instanţă.


Potrivit informaţiilor oferite de membrii UNSAR, în 2009 s-au plătit despăgubiri totale de 1,5 miliarde lei, din care 35 de milioane de lei au reprezentat indemnizaţiile plătite efectiv pentru vătămări corporale.    A.D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter