Actualitate

16.000 de clujeni suferă de cancer

<p />DSP Cluj desfăşoară, în această perioadă o campanie de prevenire a bolii.

În perioada 15 octombrie – 30 noiembrie se desfăşoară la Cluj-Napoca o campanie de prevenire a cancerului, organizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

În judeţul Cluj, în anul 2010, numărul bolnavilor cu cancer rămaşi în evidenţă era de 16.101. În „top”, pe primul loc, este cancerul bronhopulmonar cu un număr de 339 cazuri noi. Cancerul de sân ocupă locul doi cu un număr de 297 cazuri noi, urmat de cancerul de stomac, cancerul de prostată, cancerul de col uterin şi cancerul de piele.


Modul de viaţă şi factorii de mediu, responsabili pentru boală

Cancerul este o afecţiune care apare cu o incidenţă din ce în ce mai mare în ultimii ani şi a devenit a doua cauză de mortalitate din lume, după bolile cardiovasculare.


Anchetele epidemiologice au arătat că 80% dintre cancere sunt generate de factorii de mediu şi modul de viaţă. Pe lână aceasta, au fost evidenţiaţi şi alţi factori care cresc riscul de a dezvolta boala, ca înaintarea în vârstă, fumatul, radiaţiile ionizante, anumite substanţe chimice, abuzul de alcool, alimentaţia insuficientă, lipsa activităţii fizice sau supragreutatea.

Reprezentaţii DSP Cluj explică faptul că, printr-un mod de viaţa echilibrat, mulţi dintre aceşti factori pot fi evitaţi. „Cu privire la riscul de a dezvolta cancer, sunt importante de menţionat următoarele: boala nu este cauzată de leziuni, contuzii, accidente şi nu este contagiosă”, au precizat reprezentanţii DSP Cluj.


Cum se poate reduce riscul de boală

Campania derulată de DSP îi sfătuieşte pe clujeni cum pot reduce riscul de a se îmbolnăvi de cancer. „În primul rând, trebuie să se facă examimări anuale la medic. În acelaşi timp, oamenii trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, cu multe legume şi fructe proaspete. Cercetările arată legătura dintre dieta şi riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Studiile arată că fiecare porţie zilnică de fructe sau legume reduce riscul de cancer de gură cu 20% şi pe cel de stomac cu 30%. În schimb, un consum crescut de sare sau de alimente conservate creşte riscul dezvoltării bolii”, au explicat cei de la DSP.


Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

În paralel cu campania de prevenire a cancerului, DSP Cluj va derula în perioada 14-20 noiembrie şi campania cu sloganul „Acţionează acum pentru prevenirea diabetului”, în cadrul căreia clujenii vor fi informaţi, cu ajutorul unor pliante, asupra factorilor de risc care produc această boală. În acelaşi timp, vor fi organizate puncte unde clujenii îşi vor putea testa gratuit glicemia. În data de 14 noiembrie se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. În judetul Cluj, în anul 2010 au fost luate în evidenţă 5.297 cazuri noi de bolnavi cu diabet zaharat şi au fost, în total, 29.788 bolnavi în evidenţă cu această boală.

abonare newsletter