Actualitate

8% dintre clujeni, depistaţi cu hepatită C

<p><img src="documente/stories/08_august/01_ziua/04-laborator.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproape 8% dintre clujenii care au participat la o campanie de testare gratuită pentru depistarea hepatitei C au descoperit că au această boală.</p>

 

În jur de 1.000 de români, aparent sănătoşi, au fost depistaţi cu virusul Hepatitei C, în urma campaniei de testare gratuită desfăşurată în luna august, în 27 de oraşe din ţară.


Campania de testare a fost organizată de compania MSD România, în parteneriat cu laboratoarele Bioclinica şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH).

Pe toată perioada campaniei au fost testate 11.471 de persoane în toată ţara, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Aceste cifre confirmă că la nivelul oraşelor în care au avut loc testări, media pacienţilor depistaţi cu hepatita C este de 7,65%. Printre judeţele cu cea mai mare prevalenţă a hepatitei C se numără Bucureşti (14,67%), Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%) şi Argeş (9,26%).


Medicii implicaţi în campanie atrag atenţia că România este printre ţările cu cele mai multe cazuri de hepatită C. „În momentul de faţă, hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice, la nivel mondial. În România, se înregistrează una din cele mai înalte rate de prevalenţă din Europa. Simptomele, atât în faza acută, cât şi în faza cronică sunt de multe ori absente, boala fiind diagnosticată la distanţă de momentul infecţiei atunci când există deja un grad avansat de afectare hepatică. Din acest motiv este foarte importantă testarea populaţiei, depistarea din timp şi tratarea celor infectaţi, pentru că hepatita C este o boala vindecabilă”, menţionează medic primar Adriana Motoc, specializată în tratamentul bolnavilor cu hepatită, de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.

abonare newsletter