Actualitate

Testul COVID negativ, solicitat românilor de încă două state europene, la intrarea în țară

Românii care ajung în două state din Europa sunt obligate să prezinte un test PCR negativ COVID-19, la intrarea în țară.

 

 


Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, din 28 decembrie, persoanele care sosesc pe cale aeriană sunt obligate să prezinte un test PCR negativ la COVID-19, făcut cu maximum 72 de ore înainte, la intrarea în Turcia.

 


„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Turcia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, persoanele care vor sosi începând cu 28 decembrie 2020, pe cale aeriană, iar de la data de 30 decembrie 2020, pe cale rutieră, feroviară şi maritimă, vor trebui să prezinte, după caz, la îmbarcare sau la intrarea în Turcia, un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Ce se întâmplă cu persoanele care nu au testul COVID făcut?

Sursa citată mai spune că „persoanelor care intenţionează să călătorească în Turcia pe cale aeriană şi care nu vor fi în măsură să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia, nu li se va permite îmbarcarea. Persoanele care intenţionează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităţilor vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia.


În situaţia în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorităţi, aceştia pot intra pe teritoriul Turciei, cu menţiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieşi din carantină”.

Transportatorii şi şoferii de TIR nu sunt exceptaţi de la regulile anterior menţionate, aceştia având, la rândul lor, obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei.


Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani.

Test PCR pentru români, cerut și de autoritățile olandeze

De asemenea, ministerul Afacerilor Externe mai precizează într-un alt comunicat că, începând cu data de 29 decembrie, ora 00:01, persoanele cu vârsta de peste 13 ani care intenționează să efectueze o călătorie pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Regatul Țărilor de Jos, au obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 72 ore, în una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză.


Companiile de transport au primit de la autoritățile olandeze instrucțiuni de a verifica dacă pasagerii care se îmbarcă în țările considerate de risc (inclusiv România) pentru a călători spre Regatul Țărilor de Jos sunt în posesia unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, realizat cu maximum 72 ore anterior momentului călătoriei. Nu va fi permisă îmbarcarea persoanelor care nu vor prezenta rezultatul negativ al testului. Companiile aeriene vor informa pasagerii cu privire la aceste noi măsuri. Din informațiile furnizate de Ministerul de Externe olandez, restricția se aplică și persoanelor aflate în tranzit aeroportuar.

Printre statele care cer test negativ la intrarea în ţara lor, pentru călătorii care vin din România, se mai numără Croația, Austria, Spania, Serbia, Norvegia şi Bulgaria.

CITEȘTE ȘI

Un alt stat din UE cere test COVID19 negativ la intrarea în ţară pentru români

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter