Actualitate

Organizaţia UDMR din judeţul Alba susţine proiectul Roşia Montană

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/05_ziua/06-aur-rosia-montana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />UDMR din judeţul Alba consideră că proiectul exploatării miniere prin cianurare de la Roşia Montană este singura posibilitate pentru salvarea localităţii Roşia Montană şi a acestei zone.

UDMR Alba îl va invita la Roşia Montană pe europarlamentarul ungar, János Áder - informează, în ediţia sa de miercuri, cotidianul clujean de limbă maghiară, Krónika. Ziarul amintit scrie că preşedintele organizaţiei UDMR din judeţul Alba, Krisztián Kováts, a adresat o scrisoare lui János Áder, în care europralamentarul FIDESZ este invitat să efectueze o vizită la Roşia Montană. La sfârşitul lunii octombrie, grupul de europarlamentari ai FIDESZ a solicitat Uniunii Democrate Maghiare din România să facă uz de influenţa sa politică şi guvernamentală, în vederea stopării proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană.

În răspunsul său, dat publicităţii pe 1 noiembrie, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a anunţat că, în cazul în care comisia desemnată pentru avizarea studiului de impact asupra mediului va constata că proiectul Roşia Montană este în concordanţă cu normele europene şi cu indicatorii stabiliţi de Ministerul Mediului, atunci UDMR se va gândi bine ce poziţie să adopte.

Preşdintele UDMR Alba, Krisztián Kováts, a amintit că, la iniţiativa europarlamentarilor János Áder şi László Tökés, Parlamentul European a votat o recomandare cu privire la interzicerea cianurilor în minerit, însă Comisia Europeană nu este dispusă să respecte această recomandare. Krisztián Kováts îi atrage atenţia europarlamentarului János Áder că, după închiderea exploatării miniere de stat, locuitorii zonei au rămas fără locuri de muncă, iar singura şansă pentru crearea de noi locuri de muncă este realizarea proiectului Roşia Montană. "Nu există alternative, nimeni dintre cei care se opun proiectului nu a venit cu soluţii realiste, care ar putea fi puse în practică. Acest proiect minier reperezintă o şansă pentru economia judeţului Alba şi pentru creşterea PIB-ului României. Este vorba despre o problemă de existenţă pentru familiile din zona Roşia Montană, unde rata şomajului este de peste 80%." - a declarat preşedintele UDMR Alba.

Krisztián Kováts a adăugat că, în opinia sa, salvarea patrimoniului arhitectural al regiunii şi stoparea poluării mediului se pot realiza numai prin deschiderea acestei mine. Liderul UDMR Alba este de părere că ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Hunor Kelemen, şi ministrul mediului, László Borbély, trateză "cu multă competenţă şi bună credinţă" această chestiune, lucru demonstrat prin vizitele efectuate la Roşia Montană de cei doi miniştri, pentru a evalua situaţia, chiar dacă "nu au la inimă" respectivul proiect.

Krisztián Kováts constată că nimeni nu doreşte repetarea catastrofelor ecologice produse lângă Baia Mare şi în localitatea Kolontár din Ungaria. Preşedintele UDMR Alba afirmă că reluarea activităţii Mal S.A., întreprinderea care a produs deversarea de reziduuri alcaline din Ungaria, este un exemplu foarte bun. În opinia lui Krisztián Kováts, la fel trebuie tratată şi investiţia de la Roşia Montană, ţinându-se cont şi de aspectele economice, sociale şi de mediu.

Cotidianul Krónika mai informează şi că Poliţia nu i-a amendat pe ecologiştii care au ocupat luni clădirea lăsată în paragină a fostului hotel Continental din Cluj-Napoca, protestând astfel împotriva proiectului Roşia Montană, însă a confiscat portavocea şi amplificatorul de sunet utilizate de protestatari, fără a motiva respectiva măsură. Această informaţie a fost furnizată de fostul consilier prezidenţial Péter Eckstein-Kovács, care este reprezentantul juridic al activiştilor ecologişti. În opinia lui Péter Eckstein-Kovács, poliţiştii au dat dovadă de exces de zel, deoarece i-au tratat pe protestatari ca pe nişte infractori şi i-au amprentat, de acest caz ocupându-se chestori de poliţie şi comandaţi de inspectorate. „Această atitudine ne arată că poliţia nu este independentă şi nu acţionează numai în favoarea cetăţeanului” - a subliniat Péter Eckstein-Kovács.

Ultimele Stiri
abonare newsletter