Actualitate

Te tratezi on-line? Riști s-o pățești!

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/10_ziua/02 lucru la computer rp 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p />79% dintre români preferă internetul ca principală sursă de informare dacă se îmbolnăvesc și doar 21% cer ajutorul medicului. Specialiștii clujeni nu susțin consultațiile online și merg pe ideea că un diagnostic corect se pune doar dacă medicul vede pacientul.

Medicii clujeni atrag atenția că o consultație pe internet poate agrava boala din cauză că foarte multe boli au simptome asemănătoare, iar medicul riscă să pună un diagnostic greșit dacă nu vede pacientul.

Tot mai mulți medici se „mută” pe internet și oferă consultații on-line fie gratuit, fie contra cost, iar interesul românilor pentru consultații pe internet și discuții pe forumuri este foarte mare. Dovadă în acest sens sunt discuțiile pe forumuri pe marginea a sute de subiecte legate de diferite boli, simptome sau tratamente. De asemenea, o altă dovadă sunt rezultatele unui sondaj de opinie care arată că 79% dintre români preferă internetul ca principală sursă de informare dacă se îmbolnăvesc și doar 21% cer ajutorul medicului.


Ce informații cer pacienții de la medicii de pe net

Pacienții care intră în grupurile de discuții de pe net cer informații despre cauzele simptomelor pe care le au, despre tratamentul care a fost prescris de un medic în urma unui consult „real” sau cer chiar un diagnostic în urma unei consultații on-line. „Spuneți-mi, vă rog frumos, ce poate să fie? Cam de 3 - 4 zile mă tot împunge sub coastă, în partea stângă și în același timp jos la tibie, în piciorul stâng. Azi dimineață s-a repetat de 5 ori, una după alta, mai mult când mă aplecam”, postează unul dintre utilizatorii unui grup de discuții pe un site care oferă consultații on-line.


Un alt pacient întreabă dacă giardia poate inflama tegumentele moi și menționează că se chinuie cu această problemă de mai bine de un an. Un alt utilizator al site-urilor de consultații on-line spune că atunci când inspiră are „o durere de spate, în partea dreaptă sus”.

Medicii „virtuali” își trimit pacienții la o consultație reală


De cele mai multe ori, medicii care dau răspunsuri pe platformele on-line de comunicare medicală îi trimit pe pacienții „virtuali” la medicul de specialitate pentru o consultație propriu-zisă. „Un diagnostic cert nu poate fi pus doar pe baza acestei dureri, de aceea de recomandat ar fi să mergeți, pentru început, la un consult la medicul de familie”, menționează unul dintre medicii care oferă consultații on-line.

Pacienții care caută vindecarea pe net își pot pierde viața


Medicul de familie Ioan Mureșan nu le recomandă pacienților să își caute rezolvarea problemelor de sănătate pe internet din cauză că multe boli pot avea aceleași simptome și se poate ajunge chiar la deces dacă este tratată o boală, iar pacientul suferă de altceva. „Nu este bine să se dea consultații prin telefon sau internet pentru că simptomele sunt comune pentru multe boli”, declară Mureșan. Specialistul clujean dă ca exemplu un caz al unui pacient care manifestă dureri abdominale, cu vărsături. Medicul de pe internet ar putea să îi recomande medicamente pentru stomac, dar de fapt pacientul să sufere de apendicită, care poate chiar să perforeze, iar pacientul să moară.

Dorina Duma, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj precizează că o consultație pe internet nu poate înlocui o consultație adevărată, iar cei care cer ajutor pe internet pot să își facă mai mult rău decât dacă ar cere ajutor unui medic specialist.

Ultimele Stiri
abonare newsletter