Actualitate

Dacian Cioloș și Alexandru Rafila în cursa pentru postul de premier

Dacian Cioloș și Alexandru Rafila sunt pricipalele variante pentru postul de premier.

 

 


Ludovic Orban  a demisionat din funcția de premier după înfrângerea suferită de PNL la alegerile parlamentare, în timp ce PSD și USRPLUS vin cu variante de înlocuire.

Europarlamentarul Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat că, dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va propune pentru funcţia de premier, este gata să îşi asume această responsabilitate.


„Nu e o propunere doar de dragul de a avea o propunere (de premier - n.r.). Deci eu, dacă preşedintele mă va desemna, sunt gata să-mi asum această responsabilitate, nu o fac de dragul de a arunca un nume. (...) Îmi asum această propunere pe care partidul o face. Dar evident că preşedintele trebuie să facă nişte calcule să vadă în jurul cui se poate construi o majoritate şi vom vedea care este opinia preşedintelui. În situaţia aceasta nu mergem cu condiţii ultimative”, a spus Cioloş.

PSD îl propune pe Rafila ca premier

Marcel Ciolacu și Vasile Dâncu îl susțin pe Alexandru Rafila pentru postul de prim-ministru în următorul Guvern.


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în şedinţa conducerii de partid care va avea loc miercuri sau joi va discuta cu colegii săi ca Alexandru Rafila să fie propus pentru funcţia de prim-ministru.

„Miercuri sau joi vom face o şedinţă la partid, o să le propun colegilor mei să mergem la Palatul Cotroceni cu Alexandru Rafila pentru funcţia de prim-ministru”, a spus Ciolacu.


Vasile Dâncu l-a propus și el pe Alexandru Rafila pentru postul de premier, dar totul depinde de Klaus Iohannis în alegerea viitorului premier.

„Noi avem mai multe nume (pentru a fi propuse premier - n.r.), în funcție de poziția președintelui. Avem mai multe posibilități pe care le vom putea accesa și în funcție de o posibilă coaliție pe care o facem.(...) Eu cred că acele incompatibilități despre care s-a vorbit despre stânga și dreapta în timpul campaniei ar putea ca sub presiunea realității să nu reziste și după alegeri. Nu am renunțat la ideea de a guverna, președintele nostru a și făcut o propunere, mai trebuie să îl și convingem pe domnul profesor Rafila ca fiind candidatul nostru care pentru această perioadă credem că este o propunere de nerefuzat, pentru că suntem în mijlocul unei crize pandemice, când mai ales după alegeri cred că politica trebuie să pălească”, a declarat Dâncu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter