Actualitate

Răzvan Cherecheș: „Închiderea piețelor interioare nu are suport științific!”

Profesorul UBB Răzvan Cherecheș a declarat că închiderea piețelor agroalimentare interioare nu este judtificată, aducând o serie de argumente.

Foto: Diana Cîmpean Foto: Diana Cîmpean

 

Profesorul Răzvan Cherecheș, care conduce departamentul de Sănătate Publică al UBB Cluj, spune că închiderea piețelor interioare nu are suport științific.


 

El arată că există 3 elemente la un spațiu închis care cresc transmiterea COVID-19: volum mic de aer (ventilație proastă), număr mare de persoane, timp lung (>1h) petrecut împreună (în condițiile în care toată lumea poartă mască). Profesorul a afirmat că acestea nu sunt bifate de piețele interioare, întrucât acestea tind să aibă au volum de aer mare și ventilație naturală, numărul de persoane poate fi reglat printr-un polițist local la intrare, iar timpul petrecut este limitat în mod natural de faptul că în afară de cumpărături nu există alte activități.


Nu există analize care să arate o rată mare de răspândire a COVID19 în piețe

În legătură cu declarația prim-ministrului Ludovic Orban, care susține că „este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul”, expertul UBB răspunde că a căutat cu atenție dar nu a găsit studii care să fi demonstrat transmitere COVID-19 specifcă în piețe, iar transmiterea de pe suprafețe are probabilitate foarte redusă, în condițiile în care se poartă mască tot timpul.

În ceea ce privește o altă declarație a prim-ministrului Orban, și anume aceea că „o mare parte din cei care vând în pieţe, numai producători agricoli nu sunt”, expertul în sănătate publică arată că, implicit, o mare parte sunt producători agricoli.


În concluzie, profesorul universitar arată că decizia de a închide piețele nu este bazată pe dovezi științifice.

CITEȘTE ȘI


Ce reguli au fost propuse de CNSU? Școlile trec în online, carantină de noapte și închiderea magazinelor la ora 21.00

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter