Actualitate

O expoziţie născută „la înălţime”

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/07_ziua/12 himalaya.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Alpinistul clujean Vlad Căpuşan preconizează să deschidă o expoziţie cu peisaje din Himalaya.

Alpinistul clujean Vlad Căpuşan, care a escaladat în acest an, împreună cu Lea Ioana Urs şi Jaco Biro, trei dintre vârfurile greu accesibile de pe Masivul Himalaya, ar vrea să valorifice într-o expoziţie experienţele trăite pe munte.

Vlad Căpuşan este artist plastic şi preconizează să valorifice experienţele unice trăite la mare altitudine, lucrând la un proiect expoziţional, după caietul de schiţe aflat mereu în rucsacul său, în toate expediţiile.


„Pentru mine, alpinismul şi arta merg împreună, niciodată separat. În frumuseţea peisajelor şi a naturii mă simt binecuvântat de Dumnezeu, întâi pentru că pot să văd ceea ce puţină lume poate vedea pe pământ. Natura, muntele cu precădere, sunt creaţia supremă a lui Dumnezeu, iar fiecare expediţie, fiecare peisaj aduce ceva nou pentru mine. Din rucsacul meu nu lipsesc niciodată două lucruri: Biblia şi caietul de schiţe”, a declarat pentru AgerpresVlad Căpuşan, amintind că lucrează la un proiect personal, pe care îl va prezenta publicului atunci când va fi cu totul mulţumit de creaţiile sale.

El spune că, în zilele când rămâne mai mult timp în tabăra de bază a unei expediţii, face schiţe, compară nuanţele de culori şi se inspiră din unul sau altul dintre peisajele ce par ireale, devenind, în acest fel, „un pământean apropiat de înălţimi”.
Din punctul său de vedere, acolo sus, pe crestele semeţe ale munţilor, omul „cunoaşte fericirea în formă absolută, dată de atingerea fiecărui obiectiv montan, fiecărui om întâlnit, sau fiecărui pas făcut”. „Este un sentiment care nu poate fi descris”, afirmă artistul.


Vlad Căpuşan ar fi primul alpinist ce a cucerit piscurile Naya Kanga (5.844 m), Labouche Est (6.064) şi Kusum Khanguru (6.367 m), care ar putea aduce în faţa publicului imagini rare de pe crestele celui mai înalt sistem muntos de pe Pământ. El a reuşit, în luna octombrie, o escaladare solitară, pe faţa de sud a vârfului Kusum Khanguru, la minus 50 de grade Celsius, în prima expediţie românească sponsorizată integral din ţară. Performanţele expediţiei au fost certificate de Guvernul din Nepal.

Absolvent al Liceului de Arte Plastice „Romulus Ladea” şi student la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, Vlad Căpuşan a făcut şi alte ascensiuni spectaculoase, printre care cele de pe celebrul Matterhorn (4.478 m, Elveţia), Mont Blanc (4.810 m, Franţa - escaladare solitară), Grossglockner (3.798 m; creasta Stuedigrat, Austria), Breithorn (4.164 m, Elveţia), Tacu (4.214 m, Franţa), Mont Maudi (4.616 m, Franţa), Nordend (4.609 m, Elveţia), Pico de Aneto (3.404 m, Spania), Ararat (5.165 m, Kurdistan), Kazbek (5.047 m, Georgia, Rusia) şi Kackar (3.987 m, Turcia).


Tatăl lui Vlad Căpuşan a declarat pentru Agerpres că fiul său avea 13 ani când a plecat în prima expediţie pe munte.

„I-am încurajat întotdeauna proiectele. Cel mai mult apreciez la Vlad tenacitatea sa remarcabilă. Când Vlad era decis să urce pe Kusum Khanguru, deşi marcat de efort, responsabilii de traseu montan din Nepal m-au sunat la telefon şi mi-au spus că nu are nicio şansă să atingă acest vârf, din cauza avalanşelor, gheţii şi a gerului. Nepalezii m-au rugat să îl conving să renunţe la ascensiunea extrem de periculoasă”, a spus Nicolae Căpuşan.         Agerpres

abonare newsletter