Actualitate

Cum se numesc cele trei noi elemente din Tabelul lui Mendeleev?

<p />Numele a trei noi elemente chimice au fost recent aprobate de forurile ştiinţifice competente: elementele se numesc acum coperniciu, roentgeniu şi darmstadtiu.

Toate trei sunt aşa-numite elemente super-grele sau transuraniene; ele nu există în natură, ci au fost create pe cale artificială, în laborator, în acceleratoare de particule, obţinându-se doar un mic număr de atomi din fiecare. Ele sunt foarte instabile şi se dezintegrează rapid, dând naştere altor elemente chimice. Deşi elementele au fost descoperite în urmă cu mai mult timp, durează, de obicei, mulţi ani până când existenţa unui astfel de element să fie recunoscută oficial, iar asta din cauza numărului mic de atomi şi a instabilităţii lor.

Darmstadtiul (Ds), elementul cu numărul atomic 110, a fost obţinut în 1994, de cercetătorii de la Centrul Helmholtz pentru Cercetări asupra Ionilor Grei din Germania. Numele vine de la oraşul german Darmstadt, unde se află laboratorul GSI.


Roentgeniul (Rg) - numărul atomic 111 - a fost obţinut pentru prima dată tot în 1994, iar cercetătorii au repetat experimentul în 2002, pentru a valida rezultatele. Numele elementului a fost dat în onoarea fizicianului german Wilhelm Conrad Roentgen (1845 - 1923), laureat al premiului Nobel pentru fizică, cel care a descoperit razele X, în 1895.

Coperniciul (Cn) - elementul cu numărul atomic 112 - a fost fabricat prima oară în 1996. Numele său vine de la celebrul astronom Nicolaus Copernicus (1473-1543), primul care a emis teoria că Pământul se roteşte în jurul Soarelui, contrazicând astfel ideile greşite ale vremii sale şi schimbând pentru totdeauna viziunea oamenilor asupra lumii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter