Actualitate

Preşedintele chinez evită să vorbească despre rolul Chinei în susţinerea Europei

<p />China consideră că Europa poate depăşi problemele economice, a declarat luni preşedintele Hu Jintao, fără să menţioneze dacă Beijing-ul va juca un rol major în rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

În pofida acestei declaraţii de încredere, autorităţile chineze nu au făcut vreo ofertă oficială pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale europene, ci aşteaptă detalii referitoare la opţiunile de investiţii legate de Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF).

„Urmărim cu atenţie evoluţiile economice, în actualele condiţii dificile”, a declarat Hu reporterilor, după o întâlnire la Viena cu omologul său austriac Heinz Fischer.

Hu a adăugat că „Europa are înţelepciunea şi competenţa de a depăşi dificultăţile actuale”.

Preşedintele chinez va participa la sfârşitul acestei săptămâni la summit-ul G20 care va avea loc la Cannes.

Şeful FESF, Klaus Regling, a încercat la sfârşitul săptămânii trecute să atragă China să investească în fondul de stabilitate, arătând că investitorii ar putea fi protejaţi de pierderi şi că obligaţiunile ar putea fi vândute în yuani, dacă autorităţile de la Beijing vor acest lucru.

Hu a spus că incertitudinile economice sunt importante pentru comunitatea internaţională, în special pentru economiile mari, fiind esenţial ca creşterea, stabilitatea şi cooperarea mai mare să fie susţinute.

Fischer a fost de acord cu importanţa reuniunii G20, dar s-a folosit de întâlnirea cu Hu pentru a sublinia şi importanţa respectării drepturilor omului.

Agenţia chineză Xinhua a comentat că Europa nu trebuie să se aştepte ca China să o salveze din criza datoriilor, dar autorităţile de la Beijing vor face tot ce pot pentru a ajuta un prieten la nevoie, informează Mediafax.

abonare newsletter