Actualitate

Sfânta Maria 2020: Tradiții și Superstiții cu ocazia Adormirii Maicii Domnului

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. Ce tradiții și superstiții sunt cu ocazia acestei sărbători?

Sfânta Maria 2020: Tradiții și Superstiții cu ocazia Adormirii Maicii Domnului Sfânta Maria 2020: Tradiții și Superstiții cu ocazia Adormirii Maicii Domnului

 

 


În calendarul ortodox 2020, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori. O dată pe 15 august, atunci când creștii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și a doua oară pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii domnului: tradițiile zilei de Sfânta Maria

Despre această sărbătoare se găsesc informații doar în Tradiția Bisericii și nu în Sfintele Evanghelii. Potrivit acestei tradiții, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.


După ce Fecioara Maria și-a cerut iertăciune de la toți și și-a dat duhul, Domnul Însuși s-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, iar ologii și bolnavii s-au vindecat.

După ce trupul a stat trei zile în mormânt, a fost ridicat spre lăcașurile cerești. Tradiția spune că Toma s-a întors în Ierusalim în a treia zi, pentru a cinsti trupul ei, dar mormântul era gol când Apostolii l-au deschis.


Această sărbătoare face ca tradițiile religioase și folclorice să se împletească și să lase loc unui lung șir de rânduieli străvechi. Data de 15 august este zi de praznic, când se dă pomană pentru morți, dar este și ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.

Sărbătoarea Sfânta Maria - ziua mai este numită și Sfânta Maria Mare, Sântămaria sau Uspenia

15 august este o zi încărcată de simboluri, este ziua ăn care creștinătatea prăznuiește Adormirea Maicii Domnului. Scrierile bisericești spun că ea ar fi fost luată de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi îngrijită cum se cuvine. Aceasta s-a stins în casa lui și a fost înhumată în peștera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor.


Adormirea Maicii Domnului: tradiții și superstiții de Sfânta Maria

Se spune că dacă o femeie este însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sfânta Maria, nu trebuie să muncească pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. Se spune că femeile care nu respectă acest lucru, vor avea dureri mari la naștere.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului ca Fecioara să le ajute să-și găsească alesul. De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese și să fie bune de leac.


Cine se roagă, ținând post negru, al Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire. În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri. Cel mai cunoscut pelerinaj din România este la Mănăstirea Nicula, locul unde se află una dintre cele mai populare Icoane făcătoare de minuni.

Conform unei alte superstiții, este interzis ca în această zi să-ți tunzi părul și să îl arunci, la cum este interzis să mergi înapoi. Dacă nu se respectă aceste datini, dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista și va plânge.

Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Maria anunță sosirea unei toamne plânge și îndelungate. Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul.

Adormirea Maicii Domnului - tradiția spune că se împart struguri pentru morți

În dimineața zilei de 15 august se obișnuiește ca femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele zone se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

Începând de azi, ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu căciula. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă.

Schimbările de anotimp au fost interpretate în popor ca fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. De aceea, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

Citește și:

 

 

Sărbătoarea Sfânta Maria 2020. Ce nu e bine să faci miercuri și vineri înainte de Adormirea Maicii Domnului

 

 

Anunț de ultimă oră: Pelerinaj cu restricții la Mănăstirea Nicula. Credincioșii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni

 

 

abonare newsletter