Actualitate

RADP are UNDĂ VERDE pentru depozitarea gunoaielor la CMID. Încep negocierile privind prețul de colectare a deșeurilor din județ

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de dare în administrarea RADP a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), urmând ca aceasta să negocieze cu operatorii de salubritate prețul de depozitare a gunoaielor.

RADP are undă verde pentru depozitare gunoaielor la CMID. Încep negocierile privind prețul de colectare a deșeurilor din județ RADP are undă verde pentru depozitare gunoaielor la CMID. Încep negocierile privind prețul de colectare a deșeurilor din județ

 

 


Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat că forul administrativ județean a semnat săptămâna trecută contractul de dare în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca a Centrului de Deșeuri, în prezent aceasta purtând negocieri cu operatorii de salubritate din județ, pentru a stabili prețul de depozitare a deșeurilor colectate din gospodării la rampa ecologică.

 


„Am semnat deja de săptămâna trecută contractul cu RADP Cluj, urmând ca ei să înceapă negocierile cu operatorii care ridică gunoaiele din tot județul, urmând ca din acest moment să se poată folosi această celulă CMID. Prin depozitarea în această celulă, oferim o soluție pentru toți operatorii din județul Cluj. Mai mult, toate comunele, toate orașele sunt obligate, prin aderarea la ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) să ducă gunoiul la această celulă care aparține din acest moment întregului județ. Prețul final va fi stabilit prin negocierea pe care RADP, care a primit dreptul de depozitare prin această licitație, o va avea în primă fază cu operatorii care ridică gunoaiele din fiecare comună, iar după aceasta, va discuta direct prețul cu populația, în funcție de prețul cu care operatorul ridică gunoaiele din fiecare comună. RADP-ul se ocupă doar de administrarea celulei, a CMID-ului. Atunci, va fi o negociere pe care o vor face în trei, respectiv RADP cu firma care ridică gunoaiele și cu populația și în mod evident, costul de depozitare în rampă va influența în final prețul pe care îl va plăti fiecare comunitate locală pentru a se ridica gunoaiele”, a declarat Alin Tișe, la un post local de radio.

RADP va plăti 169 lei/tona de gunoaie depozitate la CMID

Președintele CJ spune că deschiderea primei celule a CMID va avea un impact pozitiv asupra prețului de colectare a deșeurilor, întrucât clujenii nu vor mai plăti în plus pentru a suporta costurile de transportare a gunoiului în alte județe, ca până acum.


„Va fi o chestiune foarte bună pentru comunitățile locale, care în prezent plătesc și 700-800 de lei pe tonă, pentru a le putea duce în alt județ și pentru a le depozita acolo. Este un mare ajutor pe care îl vom aduce în sprijinul fiecărei comunități locale. Dincolo de asta, vom ajunge în sfârșit să se închidă toate rampele care în momentul de față funcționează provizoriu și se va ecologiza toată zona de la Pata Rât și se va folosi doar acest centru. Noi am stabilit deja prețul la depozitarea în celulă la 169 de lei per tonă, pentru fracția finală, care reprezintă cam 20% din gunoiul pe care operatorul îl colectează de la populație”, a afirmat Tișe. 

CJ mai are de așteptat pentru autorizația integrată de mediu

În ceea ce privește autorizația integrată de mediu, șeful CJ a reiterat că aceasta va putea fi obținută doar după finalizarea investiției, iar celula dată în funcțiune este avizată parțial.


Se respectă în totalitate procedura. În momentul de față avem avizul de mediu, care presupune funcționarea celulei care este o parte componentă a proiectului integrat. Autorizația finală de mediu va fi dată în etapa în care toate obiectivele sunt terminate, pentru că legea permite recepții parțiale și darea în funcțiune parțială a acestui centru. Am optat pentru a face o recepție parțială, a primei celule, cu un aviz de mediu obținut anterior și pe un aviz de mediu al proiectului tehnic”, a arătat Tișe. 

Consiliul Județean Cluj, victorie în instanță, în procesul cu Eco Sud

Amintim că, în urmă cu câteva zile, printr-o sentință definitivă, Curtea de Apel Cluj a respins contestația formulată de bucureștenii de la SC Eco Sud SA privind operarea CMID, Consiliul Județean Cluj primind astfel undă verde să semneze contractul cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru serviciile de operare a noului Centru de Deșeuri. După câteva luni bune în care CMID a fost închis din cauza blocajului, acesta poate fi redeschis, fiind inaugurat inițial în mai 2020.


„Admite plângerea formulată de petentul Județul Cluj împotriva deciziei CNSC 21679/805/C3 din 03.06.2020, pe care o modifică în totalitate, în sensul că respinge contestația formulată de contestatara Eco Sud SA ca fiind formulată de o persoană lipsită de interes. Admite cererile de intervenție voluntare accesorii în favoarea petentei formulate de intervenientele RADP Cj și ADI E M Cj. Respinge solicitarea intervenientei ADI de acordare a cheltuielilor de judecată. Decizia este definitivă și executorie. Pronunțată în data de 29.07.2020 prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în soluția Curții de Apel Cluj.

Tișe a declarat că se lucrează acum și la cele două hale rămase din CMID, inclusiv la calea de acces spre vârful dealului. Potrivit președintelui CJ Cluj, RADP a promis că va termina toate lucrările rămase până la sfârșitul anului curent. Tișe a mai spus că, „începând din cel mai scurt timp”, fracția finală a deșeurilor va putea fi depozitată în noul CMID

 

CITEȘTE ȘI

Consiliul Județean ascultă de specialiști. O stație de tratare a levigatului cu o capacitate mai mare decât cea de la CMID va fi închiriată

 

abonare newsletter