Actualitate

Nici măcar o amendă pentru cei care miros urât în autobuze

Încă de anul trecut, administrația locală a decis să îi sancționeze aspru pe cei care urcă în mijloacele de transport în comun și miros urât. Cu toate acestea, până acum, nu a fost dată nicio amendă.

Călători CTP Călători CTP

Potrivit noului regulament care a fost pus în aplicare în luna octombrie a anului trecut, cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun cu haine murdare sau urât mirositoare pot fi sancționați cu amendă între 100 și 200 lei. La fel, cei care transportă alimente sau materiale cu mirosuri neplăcute – shaorma, de exemplu –, care deranjează călătorii, vor fi și ei sancționați. De asemenea, şi cei care arată semne obscene sau înjură vor fi aspru sancţionaţi.

Nici măcar o amendă

Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au explicat că timp de cinci luni, nici măcar o persoană nu a fost sancționată pentru că a urcat în autobuz mirosind urât fiindcă cei care au fost prinși nu au avut acte de identitate.


„Regulamentul privind normele de conduită în mijloacele de transport public local de persoane, constatarea și sancționarea contravențiilor aprobat prin HCL nr.670/10.09.2019 a fost pus în aplicare începând cu luna octombrie 2019. În cele cinci luni (până la declararea stării de urgență) nu a fost posibilă punerea în aplicare a art.7 lit.k) din Regulament având în vedere că, în cele câteva situații, persoanele contraveniente nu au putut fi identificate, aceștia neavând acte de identitate. Conform art.8.1 lit.a) din Regulament urcarea în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcaminte murdară care deteriorează starea de curățenie a mijlocului de transport (tapițeria scaunelor, podeaua, salonul) se sancționează cu amendă de la 100 lei la 200 lei”, a transmis Iulia Perșa, șeful Biroului Mass Media.

Călătorii reclamă persoanele care miros urât

Călătorii și-au făcut un obicei din a-i reclama pe cei care îi deranjează cu mirosul lor.


„Precizăm că CTP primește frecvent reclamații de la călători privind împrejurări în care persoanele care urcă în mijloacele de transport public afectează confortul și siguranta celorlalți călători prin îmbrăcămintea murdară și mirosul degajat. Pornind de la aceste sesizari s-a introdus în Regulament măsura sancționării acestora.  CTP și-a asumat contractual obligația de a asigura confortul și siguranța călătorilor, această cerință răspunzând condițiilor obligatorii prevăzute de art.1 alin.(4) lit.g) din Legea 92/2007 privind serviciile publice de transport persoane în unitățile administrative-teritoriale precum și condițiilor generale prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători. Față de obligația CTP de a asigura un transport public sigur și confortabil, dovedit în practică prin condițiile evident vizibile de cea mai bună calitate, trebuie să existe și obligația corelativă a călătorilor de a avea o conduită adecvata în toate privințele, inclusiv al curațeniei îmbrăcămintei, obligația fiind în egală măsură, în concordanță cu normele europene și prevederile  legale menționate în actele normative interne”, a completat Iulia Perșa.

CITEȘTE ȘI:


Reguli noi în troleibuze şi autobuze. AMENDĂ dacă eşti murdar sau miroşi urât!

 

Cine ar trebui să îi amendeze pe cei care miros urât?

Primarul Emil Boc spune că cei care dau amenzile sunt controlorii și polițiștii locali.


„Sunt chestiuni de conviețuire publică pe care trebuie să le avem în vedere. În orice oraș civilizat, evident că îți dorești să intri și să ieși dintr-un mijloc de transport în comun în care să îți facă plăcere să-ți petreci câteva minute. Controlorii vor da aceste amenzi, bineînțeles. Împreună cu Poliția Locală trebuie să ai argumentul legal pentru a putea aplica sancțiunile respective. Eu bănuiesc, nu mai știu exact, dacă prin controlori sau prin Poliția Locală sau control mixt, vom vedea”, declara primarul Emil Boc înainte de intrarea în vigoare a regulamentului.

Amenzile sunt aplicate însă doar dacă un controlor surprinde pe cineva care miroase urât.


CITEȘTE ȘI:

„Îl miroase...?” Cine și cum amendează călătorii care miros urât în autobuzele clujene?

 

.                                                                

Ultimele Stiri
abonare newsletter