Actualitate

ALARMANT! Tot mai mulți minori din Cluj joacă la PĂCĂNELE și consumă ALCOOL pe terase. Până unde merge lăcomia patronilor?

Medicul Tabita Cernica din cadrul Asociației Preventis a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de minori care frecventează sălile de jocuri de noroc sau terasele din Cluj-Napoca și cere autorităților să ia măsuri.

Foto: ph-online.ro Foto: ph-online.ro

Tabita Cernica, reprezentantă a Asociației Preventis, care are ca domeniu de activitate prevenirea și recuperarea din adicții a adolescenților și tinerilor, a arătat că tot mai mulți adolescenți din Cluj consumă alcool pe terase și merg la sălile de jocuri de noroc, iar autoritățile nu fac nimic pentru a opri acest fenomen. Ea atrage atenția, în acest context, asupra faptului că în situația actuală, de stare de alertă, tinerii nu au suficiente activități de petrecere a timpului liber, fiind mai predispuși să dezvolte adicții.

„Aș vrea să vin astăzi cu un subiect de conștientizare, în ideea în care vacanța de vară este o perioadă de maxim risc pentru debutul în consum de substanțe pentru adolescenți și pentru creșterea consumului pentru tineri, iar în această perioadă în care suntem încă sub reglementări care constrâng liberatatea, oferă foarte puține activități de timp liber adolescenților și tinerilor. Lucruri cu care am început să ne confruntăm este ceea ce noi numim dependență încrucișată, adică nu mai ai acces la drogul de primă alegere și îl înlocuiești vu altceva accesibil.


Ce am început să întâlnim este o insuficientă implementare a restricțiilor privitoare la accesul minorilor la a-și cumpăra țigări, alcool, a intra în sălile de jocuri. Întâlnim tineri care au 16 ani și care sunt serviți la terase cu 7-8 beri, fără ca nimeni să îi întrebe despre vârsta lor, tineri care intră în sălile de aparate și joacă și dezvoltă o adicție, lucruri care oficial nu sunt permise, dar sunt insuficient aplicate. Există o mare dificultate pentru părinți, simțim o insuficientă coerență între toate verigile care pot fie să prevină instalarea dependențelor, fie să ajute în recuperare”, a afirmat medicul Cernica.

Medicul, apel la seriozitate în respectarea legii

De asemenea, consilierul în adicții arată că eforturile asociației și a părinților de a recupera minorul sunt anulate de localurile care le permit adolescenților acces și îi servesc cu băuturi alcoolice.


„Când adolescenților de 14 sau 15 ani li se permite să stea până dimineața la 4 într-un club și sunt serviți cu alcool în mod repetat, părinții sunt foarte puțin sprijiniți în eforturile lor uriașe și noi, la rândul nostru, pe partea terapeutică, în a recupera un adolescent. Apelul meu este pentru o mai mare seriozitate în respectarea restricțiilor care există privind accesul minorilor la substanțe sau la comportamente adictive, care în această perioadă dificilă pot deveni înlocuitoare și pot sabota enorm recuperarea lor rapidă”, a afirmat Tabita Cernica.

Boc: „Este inacceptabil. Vom pregăti un cadru organizatoric pentru control”

Primarul Emil Boc și-a arătat susținerea față de activitatea asociației, afirmând că va propune prefectului Clujului pregătirea unui cadru organizatoric pentru controlul teraselor, a localurilor și a sălilor de jocuri de noroc.


„Ați spus niște lucruri extrem de corecte pe nume și cu soluții. Aș vrea în primul rând să vă felicit și să vă mulțumesc pentru ce faceți și vă asigur că împreună cu direcția de asistență socială, veți primi tot sprijinul financiar și instituțional pentru ca această activitate să o duceți la nivelul următor și să realizați aceste lucruri atât de importante pentru sănătatea unei comunități. Aveți perfectă dreptate, tentațiile legate de alcool, de substanțe, de jocuri de noroc, odată formate aceste adicții, cu greu le putem abandona. Mă aveți partener și susținător în acest domeniu.

Voi vorbi cu domnul prefect al județului Cluj, un om extrem de receptiv la ideile bune care sunt pentru comunitatea noastră pentru a pregăti un cadru organizatoric pentru control în tot ce înseamnă terase, jocuri de noroc, localuri, pentru ceea ce înseamnă tineri și dacă mai găsim vreodată în Cluj-Napoca ceea ce spuneți dumneavoastră, tineri de 14-16 ani serviți cu halbe de bere nelimitate în cluburi, copii sub vârsta majoratului să stea până la ora 3-4 dimineața în club, acest lucru este inacceptabil. Asta stă la îndemâna noastră, trebuie să o facem. Noi vom pune a dispoziția domnului prefect resursele noastre, încadrate într-un plan coerent al domnului prefect cu celelalte forțe și autorități publice care au competențe – poliție, dacă e cazul și DIICOT și alte structuri de specialitate care se ocupă cu aceste domenii, cu OPC dacă este cazul, cu DSP, cu aceste autorități coordonate la nivelul județului de prefectură. Vă asigur că veți vedea o diferență”, a spus Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

Asistenții sociali din Cluj reclamă lipsa procedurilor pentru acordarea stimulentului de risc COVID

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter