Actualitate

Statul sare în ajutorul chiriașilor. Cum puteți amâna plata chiriei, dacă ați fost afectați de pandemie?

Pentru primele trei luni de la declararea stării de urgență, statul va plăti în locul românilor afectați de pandemie chiria, dar banii trebuie returnați până la sfârșitul anului.

Proprietarii care au fost rezonabili și au acceptat să micșoreze chiriile, beneficiază de facilități fiscale. Legea care prevedea toate aceste forme de sprijin a fost promulgată de președinte și are nevoie doar de norme de aplicare.

Oricine poate face o cerere către Direcția Fiscală, pentru ca statul să plătească în locul său chiria pentru cele două luni de stare de urgență și pentru luna următoare. Va trebui să returneze banii la Direcția Fiscală, în tranșe egale, până la sfârșitul anului. Altminteri, va fi executat silit.


Pentru a obține ajutor, chiriașul trebuie să demonstreze, prin orice fel de act justificativ, că se află în imposibilitatea de a plăti. Chiria lunară nu trebuie să depășească 2000 de lei.

Și companiile beneficiază de aceleași facilități. În cazul lor, chiria maximă care poate fi preluată de stat este de 10.000 de lei. 


Proprietarii care s-au arătat mai înțelegători și au scăzut prețul chiriei, vor beneficia și ei de facilități: dacă și-au redus pretențiile cu cel puțin 30%, față de luna februarie, vor fi scutiți de plata impozitului pe venitul obținut din închiriere.

CITEȘTE ȘI: Cât timp după încheierea stării de urgență va mai fi plătit șomajul tehnic

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter