Actualitate

Luni este prima zi când pensionarii nu vor mai avea transport gratuit dimineața

Măsura a fost luată de autoritățile locale pentru evitarea aglomerației în mijloacele de transport în comun, odată cu relaxarea măsurilor de prevenție a răspândirii coronavirusului.

Luni este prima zi când pensionarii nu vor mai avea transport gratuit dimineața Luni este prima zi când pensionarii nu vor mai avea transport gratuit dimineața

Pensionarii din Cluj nu vor mai putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun între orele 6:30 și 8:30 dimineața, începând de luni, 18 mai. Măsura a fost aprobată de consilierii locali în ședința de marți, 12 mai, odată cu creșterea plafonului de acordare a gratuităților pentru pensionari.

„Persoanele care beneficiază de gratuități, și mă refer la pensionari, cărora le-a crescut plafonul de la care beneficiază de gratuitate de la 1.700 de RON la 2.150 de RON. Toți pensionarii care au până în 2.150 de RON pensie au gratuitate la transportul în comun, în municipiul Cluj-Napoca, iar cei care sunt până la 2.400 de RON au gratuitate pe o linie. Toți cei peste 70 de ani au gratuitate. Nu pot utiliza aceste gratuități în intervalul 6:30 – 8:30 dimineața, pentru că noi am făcut recomandarea ca în acest interval să folosească transportul în comun doar cei care merg la muncă, la medic pentru urgențe sau sunt în tranzit în Cluj-Napoca. Prin acestea ne-am arătat forma de respect mărind plafoanele de gratuități pentru pensionari, pentru că au contribit la dezvoltarea orașului, dar această gratuitate este operabilă fie înainte de 6:30, fie după 8:30 dimineața. Sâmbăta și duminica pot să meargă gratuit oricând, la fel și în perioada vacanțelor școlare”, a declarat primarul Emil Boc, la un post de radio.


Edilul este de părere că măsura va ajuta la evitarea aglomerației în mijloacele de transport în comun, odată cu ieșirea din starea de urgență și relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Hotărârea de consiliul local va fi operabilă de luni. Am încercat, împreună cu colegii din consiliul local să găsim acest echilibru: pe de o parte să arătăm respectul orașului pentru seniorii cetății, cu mențiunea că în acele ore când sunt aglomerate mijloacele de trasnport în comun, să își amâne și să își programeze plecările în oraș în afara acestui interval, pentru ca noi să putem gestiona situația cât mai bine.


Măsuri de distanțare în autobuz: intrarea restricționată, dezinfecție și purtarea măștii, obligatorie

În ceea ce privește transportul în comun, primarul a arătat că accesul se va face doar pe ușa din față, purtarea măștii de către pasageri va fi obligatorie, iar scaunele vor fi marcate, pentru a se asigura păstrarea distanței de un metru între călători. De asemenea, autoritățile le recomandă tuturor clujenilor să nu se deplaseze cu autobuzul înaintea orei 8.30, decât pentru urgențe sau pentru a ajunge la locul de muncă.

CITEȘTE ȘI


Pensionarii nu mai au transport gratuit între 6.30 și 8.30 dimineața, pentru evitarea aglomerației din autobuze

 

Primele măsuri după relaxarea restricțiilor, la Cluj: acces limitat în autobuze, echiparea cu termometre și reluarea eliberării actelor

abonare newsletter