Actualitate

Pădurea radioactivă de la Cernobâl, cuprinsă de FLĂCĂRI. A intervenit ARMATA!

Autorităţile ucrainene au mobilizat duminică aviaţia pentru a lupta împotriva unui incendiu forestier care a izbucnit în ajun în zona de excludere din jurul centralei de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, informează AFP.

Pădurea radioactivă de la Cernobâl, cuprinsă de FLĂCĂRI. A intervenit ARMATA!, sursă foto: Serviciul de Urgență Ucrainean

Flăcările s-au întins pe mai mult de 20 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei avariate, la aproximativ o sută de kilometri nord de capitala Kiev. Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.

Serviciile de urgenţă au declarat duminică într-un comunicat că incendiul a fost controlat şi că nu a fost detectată nicio creştere a radioactivităţii aeriene, după ce cu o zi înainte raportaseră „dificultăţi” în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri. Autorităţile au dat asigurări că localităţile învecinate nu sunt în pericol.


Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni.

O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultima a fost oprită în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobâl.

Ultimele Stiri
abonare newsletter