Actualitate

Coronavirusul a "îmbolnăvit" piața floricolă. Scădere a vânzărilor și la legume

Floricultorii simt din plin criza produsă de pandemia de coronavirus, vânzările scăzând în unele cazuri până la zero. Producătorii de legume resimt și ei efectele crizei, însă nu la fel de tare.

Producătorii de flori se confruntă în această perioadă cu mari dificultăți în ceea ce privește comercializarea produselor lor. Administratorii piețelor, principalul canal de comercializare a plantelor decorative, nu mai permit vânzarea acestora, întrucât florile nu sunt considerate produse de strictă necesitate.

"În sectorul nostru nu este prea dezvoltată partea de livrări online și vânzarea clasică se face în piețe și către revânzători, de aceea scăderea este drastică la unii din producători, chiar către zero. În grupul producătorilor din România în care suntem noi, toată lumea se plânge că au scăzut vânzările la minim, în multe cazuri la 10%. La cei care s-au reprofilat și au alte canale de comercializare, nu au scăzut vânzările, dar 90% dintre noi vând în piețe, unde sectorul floricol este interzis în această perioadă, întrucât florile nu sunt considerate produse de strictă necesitate. Lumea nu mai vine nici la serele noastre de producție, pentru că nu își poate face nimeni declarație pe proprie răspundere pe care să scrie că merge să cumpere flori", a declarat producătorul Bogdan Coroi pentru Monitorul de Cluj.


Mai mult, producătorii care încă își mai pot vinde florile au scăzut prețurile la aproape jumătate, mai arată producătorul local.

"Prețurile au scăzut, dar le-am redus mulți dintre noi, ca să nu avem riscul de a rămâne cu plantele, care sunt foarte perisabile. Prețurile au scăzut cu 30-40%", a arătat Bogdan Coroi.


Producătorul clujean spune că nu există asociații de floricultori la nivel național și din această cauză nici nu are cine să le reprezinte interesele în fața autorităților.

"Nu le putem cere autorităților să ne lase iar în piețe, pentru că nu s-ar mai respecta restricțiile. Nu prea avem ce să le cerem. Un sprijin financiar ar putea fi solicitat, doar că la noi în domeniu lipsesc cu săvârșire asociațiile de producători și nu suntem reprezentați. Nu avem asociații mari care să ne reprezinte interesele, ceea ce face și pentru guvern aproape imposibil să ne asculte doleanțele dacă nu avem o formă de asociere", a conchis Bogdan Coroi.


O scădere a vânzărilor o simt și producătorii de legume, însă nu la fel de accentuată. Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, spune că prețurile au înregistrat o scădere mai mică de 10%, dar comenzile s-au redus.

"Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile au scăzut puțin, cu maxim 10%. Nu suspectez că ar fi din cauza situației actuale, este normal să existe mici modificări de la un an la altul, în funcție de cantitatea de marfă pe care o avem pe piață. Nu sunt scăderi considerabile la prețuri, în schimb am observat o scădere la comenzi. Nici acolo nu este o scădere mare, dar așteptăm să vedem ce se întâmplă în luna aprilie. Atunci situația va fi mult mai clară", a declarat Anca Marcu.


Directorul cooperativei spune că schimbarea majoră adusă de criza coronavirus este modul de organizare și pregătire a livrărilor, însă acestea nu afectează funcționarea.

"Probleme mai degrabă avem cu faptul că a trebuit să ne organizăm în așa fel încât să nu ne întâlnim unii cu alții. La cooperativă avem dificultăți cu pregătirea livrărilor, dar nimic care să ne împiedice să ne desfășurăm activitatea, ne-am adaptat. Probabil că nu mai facem un control al calității atâta de amănunțit, nu mai merg să mă întâlnesc cu producătorii atâta de mult. Ne bazăm unii pe ceilalți, ne trasăm reguli clare și le respectăm ca să poată merge lucrurile mai departe. Dacă producătorii ar fi avut o problemă cu produsele, să spunem că nu sunt conforme din punctul de vedere al calibrului, întotdeauna verificam împreună, dar acum mă bazez pe ei, pe conștiința lor și pe seriozitatea lor mai mult decât de obicei și nu pot să zic că avem probleme. Transporturile se desfășoară normal, nu am avut restricții", a arătat Anca Marcu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter