Actualitate

Jurnalistul Sebastian Oancea l-a „bătut” în instanță pe „baronul” Marian Oprișan

Sebastian Oancea, de la Realitatea de Vrancea, l-a "bătut" din nou în instanţă pe "baronul" Marian Oprişan, şef al Consiliului Judeţean şi al organizaţiei PSD Vrancea, care a fost lovit în plin de-a lungul vremii de anchetele jurnalistului.

Oprişan l-a dat în judecată pe jurnalist pentru o investigaţie publicată în 2006 intitulată "Nababii contractelor pe bani publici din judeţ: deputaţi, ziarişti şi sponsori la partid, cu probleme penale".

"De mai bine de 10 ani, o mână de oameni, cu relaţii mai mult sau mai puţin apropiate de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, şeful PSD Marian Oprişan, adună milioane de euro din contracte cu statul, pe servicii sau lucrări. Fie că sunt parlamentari, ziarişti de casă ori oameni de afaceri – sponsori generoşi la partid – ei se regăsesc an de an pe listele achiziţiilor publice efectuate de instituţiile publice vrâncene.
În unele cazuri câştigă licitaţii prin preţul cel mai mic, dar contractele, implicit sumele, se suplimentează prin subsecvente, în altele, mult mai multe, primesc contracte prin încredinţări directe. Aceste persoane sunt exact acolo unde trebuie să fie şi când trebuie să fie pentru a primi o lucrare de asfaltare, de construcţie sau pentru a presta un serviciu de publicitate.

În cele ce urmează, vă vom prezenta câţiva dintre nababii Vrancei, abonaţi constant la banul public", scria Sebastian Oancea în ancheta respectivă.

În dosarul 1091/91/2016 au fost doi intervenienți în numele jurnalistului Sebastian Oancea. Fundația FREEDOM HOUSE, care apără libertatea de exprimare a jurnaliștilor și interesul legitim al publicului de a fi informat și Asociația ACTIVE WATCH.

Baronul de Vrancea Marian Oprișan a pierdut definitiv lupta în justiție împotriva jurnalistului Sebastian Oancea într-o acțiune de răspundere delictuală. În urmă cu 4 ani, Oprișan invoca legea, pârându-l în instanță pe jurnalistul Vrancea24, că nu ar fi respectat ”regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului” le-ar fi impus și că ar fi adus ”atingere drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.” Adică baronului și grupului lui organizat de interese. Oancea ar fi încălcat ”regulile de conduită din Vrancea”, pentru că a scris un articol în care i-a numit nababi pe apropiați lui Oprișan: Articolul “Nababii contractelor pe bani publici din județ: deputați, ziariști și sponsori la partid, cu probleme penale” a fost dezvoltat și pe pagina proiectului Inițiativa pentru o Justiție Curată.

Oprișan vs Oancea a fost un proces în care judecătorii de Vrancea s-au recuzat. Toți au refuzat pe rând, să judece. Procesul a fost strămutat la Brăila. Oprișan a pierdut pe fond. Apoi a făcut apel la Curtea de apel Galați. A pierdut și aici. Nemulțumit de justiția locală, Oprișan a făcut un ultim recurs, la instanța supremă, ICCJ. Pe 4 martie a pierdut definitiv. Instanța a considerat recursul nefondat. Acest proces este cel mai recent, dintr-o serie de patru, pierdute de politicianul Oprișan împotriva jurnalistului Oancea, actualmente redactor șef la Vrancea24, publicație membră a rețelei de presă pressHUB. Libertatea de exprimare este un drept fundamental, conform Constituției. Presa servește interesul legitim al publicului. Citiți mai multe și în articolul Epoch Times Oprişan, îngenuncheat din nou în instanţă de jurnalistul Oancea. “Baronul” PSD ceruse daune morale de 200.000 lei, membră pressHUB.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter