Actualitate

Cercetător clujean, despre evaluările școlare: „Au fost făcute de nespecialiști în evaluare educațională”

Cercetătorul clujean Dacian Dolean avertizează că există lipsă de competență în realizarea examenelor naționale.

„Plătitorul de taxe din România plătește un preț foarte scump pentru lipsa de competență în domeniul științelor educației”, avertizează cercetătorul Dacian Dolean, după ce Ministerul Educației a publicat rezultatele Evaluărilor Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2019.
Instituția a anunțat în raportul oficial de prezentare a rezultatelor că, deși „trebuie” să comunice și „măsuri educaționale în vederea ameliorării rezultatelor învăţării”, inspectoratele școlare nu au trimis Ministerului propuneri de îmbunătățire, deci nici instituția centrală nu are ce să le recomande profesorilor.

„Dacă ești specialist în evaluare, nu ai nevoie de inspectoratele școlare să-ți facă propuneri”, spune Dacian Dolean, psiholog educațional, afiliat Universității Babeș-Bolyai ca director a două proiecte de cercetare în domeniul psihologiei educaționale.
Acesta precizează, într-o analiză că scopul evaluărilor aplicate de Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerului Educației este tocmai “să ajute profesorii să înțeleagă ce pot face pentru a îmbunătăți performanțele elevilor”. Profesorii pot fi ajutați “prezentând exemple de itemi specifici fiecărui nivel” și prin “identificarea surselor tipice de erori, însoțite de recomandări clare prin conceptualizarea foarte clară a zonelor de deficit”, spune Dolean.

„Evaluările naționale (care consumă foarte mult din timpul și resursele elevilor, cadrelor didactice precum și resurse bugetare) au fost gândite să aibă scop formativ, respectiv să ajute profesorii să înțeleagă ce pot face pentru a îmbunătăți performanțele elevilor. Acest lucru s-ar face prezentând exemple de itemi specifici fiecărui nivel și identificarea surselor tipice de erori, însoțite de recomandări clare prin conceptualizarea foarte clară a zonelor de deficit. Având în vedere că raportarea este cantitativă, CNEE nu are nevoie de rapoartele inspectoratelor școlare și nici de propunerile acestora de modificare a metodologiei și a procedurilor pentru a lua măsuri în vederea ameliorării rezultatelor învățării. Tot ce trebuie să facă CNEE e să se uite la itemii (pe care i-au construit ei) și să interpreteze rezultatele (dacă ești specialist în evaluare, nu ai nevoie de inspectoratele școlare să-ți facă propuneri)”, a spus cercetătorul.


Rezultatele confirmă procentul de analfabetism funcțional de peste 40%

 

Departamentul Ministerului Educației avertizează societatea în legătură cu situația gravă a performanțelor școlare ale copiilor: rezultatele obținute de elevii de clasa a II-a la Evaluarea Națională confirmă procentul de analfabetism funcțional de peste 40%.
Conform edupedu.ro, la finalul clasei a II-a, mai puțin de jumătate dintre elevi știu să scrie un text pornind de la câteva întrebări și sub 60% redactează textul scriind corect cuvintele, propozițiile și semnele de punctuație.
Conform presei, la scris, decalajul rural-urban este de peste 17 puncte procentuale doar la clasa a II-a, iar la matematică, doar 75,06% dintre elevi reușesc să folosească în mod corect numerele în calculele elementare la finalul clasei a II-a. Din acest procent, mai puțin de 69% reușesc să facă adunări-scăderi și doar 65% pot să efectueze înmulțiri și împărțiri la finalul clasei a II-a.


 

abonare newsletter