Actualitate

Depozitele de moloz din Parcul Est, curățate. Activiștii clujeni se tem de construcțiile în zonă

Activiștii de mediu anunță o „victorie de etapă” în campania SOS Parcul Est.

Depozitele de moloz din Parcul Est, curățate. Activiștii clujeni se tem de construcțiile în zonă, sursă foto: Facebook Parcul Est Depozitele de moloz din Parcul Est, curățate. Activiștii clujeni se tem de construcțiile în zonă, sursă foto: Facebook Parcul Est

Primăria municipiului Cluj-Napoca și Regia Autonomă a Domeniului (RADP) Public Cluj-Napoca au renunțat la depozitul cu materiale de construcții care se întindea pe sute de metri și conținea sute de tone de materiale împrăștiate prin Parcul Est. Astfel, în urma nenumăratelor sesizări privind deșeurile aruncate ilegal, o parte din ele au fost curățate.

Activiștii solicită în continuare, printre altele, închiderea străzii Bulandra cu barieră cu cartelă și transformarea sa în alee pietonală și ciclistă. „Trebuie barieră la stradă ca să nu se mai arunce (n.red. gunoaie) și zona să devină pietonală. Dacă facem asta, avem acces în Parcul Est din primăvara lui 2020, pe cel mai mare spațiu verde al orașului, care urmează să fie amenajat în urma unui concurs de proiecte”, se arată într-un mesaj al campaniei SOS Parcul Est.


„Mi-am propus ca activist civic și deputat să contribui la crearea celui mai mare parc din Cluj. Pornind de la această campanie, mi-am dat seama cât de important e sa avem o nouă lege a spațiilor verzi, care le protejează mai bine, dar și o lege a ariilor naturale urbane, pe care le-am inițiat și pe care sper ca Parlamentul să le voteze în 2020”, a declarat deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Cu toate acestea, militanții pentru Parcul Est se tem de procesele pierdute de Primărie în favoarea clujenilor care câștigă drept de construire pe terenul unde este plănuit Parcul Est. Recent, o familie a obținut la Curtea de Apel Cluj dreptul de a construi pe un teren de 700 mp, în zona fostei Pepiniere Becaș. Ca atare, consilierii locali vor dezbate în ședința de mâine un proiect de hotărâre care prevede modificarea parțială a hotărârii prin care se aprobase Planul Urbanistic General din 2014.


„Noi am propus Primăriei în mai multe rânduri să despăgubească proprietarii, dar nu au făcut-o decât în lozinci și promisiuni neonorate. S-au alocat chiar bani de la bugetul local pentru expropriere prin despăgubire, dar nu s-a făcut. Am dat lista proprietarilor încă de acum 8 ani ca să îi contacteze cu privire la parcul propus de SOS, dar nu au făcut-o. Rușine!”, acuză activiștii.

abonare newsletter