Actualitate

O nouă etapă în iluminatul trecerilor de pietoni nesemaforizate. Pe ce străzi?

Încă 8 de treceri de pietoni vor fi suprailuminate printr-un proiect al Primăriei Cluj-Napoca în valoare de peste 200.000 de lei.

Consilierii locali vor aproba, luni, într-o şedinţă, indicatorii tehnico-economici pentru “iluminatul trecerilor de pietoni nesemaforizate”.

Investiţia presupune amplasarea unor aparate de iluminat echipate cu tehnologie LED în dreptul a 8 treceri de pietoni, respectiv 16 stâlpi și 16 corpuri de iluminat LED.


Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, este vorba de străzile Cardinal Iulius Hossu, Sindicatelor, Nuferilor, Mihai Eminescu, George Coșbuc, Deva, Splaiul Independenței stație CTP Cluj Arena, Splaiul Independenței - Pod Elisabeta, Splaiul Independenței – în față la Opera Maghiară.

„În zonele studiate nu există sistem de iluminat dedicat pentru trecerile de pietoni. Pe fiecare parte a trecerilor de pietoni studiate, se va monta câte un stâlp echipat cu aparat de iluminat, cu distribuția asimetrică a fluxului”, transmite municipalitatea.


Stâlpii se vor înaintea trecerii de pietoni din direcția de deplasare a traficului, iar aparatele de iluminat se vor orienta înspre pietonii aflați pe trecere, pentru obținerea unui contrast pozitiv între fundalul întunecat și pieton.

„Obiectivul prezentei investiției este creșterea nivelului iluminatului public din preajma trecerilor de pietoni pentru creșterea siguranței cetățenilor angajați în traversarea străzii, creșterea nivelului de siguranță a circulației rutiere, creșterea siguranței în exploatare prin folosirea sistemului de telegestiune și creșterea eficienței energetice prin utilizarea de senzori”, arată municipalitatea.


Valoarea totală a investiției este de 200.014 lei plus TVA. Durata de realizare a investiției este de 10 săptămâni, iar finanțarea investiției se va face din bugetul local.

În ultimii doi ani, sute de treceri de pietoni nesemaforizate au fost suprailuminate.

abonare newsletter