Actualitate

Victoria unui clujean. Matei Holeleu a câștigat Prix de Lausanne la balet

Clujeanul Matei Holeleu a câștigat Prix de Lausanne la balet.

Matei Holeleu este un tânăr de 18 ani, clujean, care în țară a câștigat toate concursurile la care a participat.

​"Prix de Lausanne" este Grand Slamul din lumea baletului, echivalentul Wimbledon-ului. Matei Holeleu a câștigat una din cele opt burse, dar și premiul pentru cel mai bun reprezentant al Elveției.


În concurs, la secțiunea clasic, Matei s-a prezentat cu Grand Pas variations din "Paquita" muzica Leon Minkus, coregrafia Marius Petipa. O execuție proaspătă, curată, rotații perfecte, sărituri cu înălțime și arcuiri executate tehnic spre perfect. O expresivitate deosebită, interpretare de artist cu experiență.

La secțiunea contemporan, Matei a fost, încă, și mai elocvent. A dansat pe coregrafia elvețianului Heinz Spoerli, "Urge", muzica Collin Vallon un cunoscut pianist și compozitor de jazz elvețian. Forță și precizie, trăire la maximă intensitate cu un limbaj al trupului expresiv, un adevărat poem vizual în care fluența mișcărilor nu ți-au dat timp să respiri.


Matei a fost instruit la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, iar apoi la actuala școală, Ballet School Theater Basel.

„Acolo este spuma baletului din întreaga lume. Este exceptional! Și cu așa concurență el a reușit să ia două premii acolo. El acum este elev la Academia de Balet de la Basel, în Elveția. În urma unui alt concurs a primit o bursă acolo. Mie mi-a fost elev din clasa a opta, până în clasa a zecea. În clasa a opta a început el baletul, destul de târziu, dar avea o ambiție fantastică. În clasa a zecea a primit o bursă și a plecat la Basel. Am fost extrem de încântat. E un băiat care știe ce vrea. Avem tot mai puțini de genul acesta. Are încredere în forțele lui, este foarte muncit și receptiv la toate corecturile. Este foarte talentat! În meseria asta trebuie să te naști cu anumite calități, pe care el le are. Este un băiat extreme de modest și mereu a fost respectuos cu profesorii. Un băaiat de excepție! Eu sunt profesor la coregrafie de 30 de ani, mă ocup de clasele de băieți și cu mâna pe inimă pot să spun că este cel mai bun elev pe care l-am avut. M-a făcut tare fericit! Vedeam că are stofă de mare balerin și nu a facut decât să confirme”, a povestit pentru Monitorul de Cluj Nicolae Cristea, profesorul de specialitate al tânărului Matei Holeleu.


Grand Slamul din lumea baletului

"Prix de Lausanne" este Grand Slamul din lumea baletului, echivalentul Wimbledon-ului. Înființat în 1973 de un filantropist, industriașul Philippe Braunschweig (împreună cu soția), concursul și-a câștigat reputația prin faptul că a avut încă de la început reguli clare, gândite la vremea respectivă de Maurice Bejart, colaborări cu cei mai de marcă profesori, coregrafi, directori de teatre, dar și pentru că laureați ai concursului au devenit stele ale baletului mondial. Poate părea puțin neobișnuit, ce are de-a face Elveția cu baletul? Ei, bine, în Elveția se găsesc unele dintre cele mai bune școli/academii de balet, inclusiv trupe de balet de faimă mondială, top 10. Unul dintre ele este Baletul din Zurich, director artistic, nimeni altul decât Christian Spuck. Dacă mai adăugăm și trupa Béjart Ballet Lausanne, cred că am spus tot. Să ne înțelegem, sunt mari balerini în lume care nici n-au trecut pe la preselecție. E adevărat, nici câștigarea lui nu-ți asigură carte de muncă cu contract pe durată nedeterminată, doar dacă vii în România. Sunt 8 premii, constând în burse și stagii de pregătire în marile companii de balet din Europa și academii de balet. Concurenții au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Juriul este internațional. În 1997, Alina Co-gio-caru (cităm pe gazda evenimentului) câștiga prestigiosul concurs "Prix de Lausanne", pentru ca, mai apoi, să devină cea mai tânără prima balerina pe scena Royal Opera House. Douăzeci de ani mai târziu (vorba lui Dumas), Diana Ionescu (2017) devine a doua româncă care câștigă la Lausanne. În prezent, dansează la Stuttgart și, deja, a primit rolul principal, Aurora, din "Sleeping Beauty", dansând alături de marele Friedmann Voegel, scrie hotnews.ro


 

Etichete: balet
Ultimele Stiri
abonare newsletter