Actualitate

Până când? Bătrân din Cluj, înșelat prin metoda “accidentul”. A fost ușurat de 1.000 €

Polițiștii clujeni și cei din Baciu au reușit identificarea și depistarea a 5 persoane care ar fi participat la comiterea unei fapte de înșelăciune prin metoda ,,Accidentul”.

Unul dintre bărbații implicați a fost reținut pentru 24 de ore, iar altul este încarcerat în scopul executării unei pedepse privative de libertate pentru o altă faptă.

La data de 25 ianuarie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au reținut pentru 24 de ore un bărbat bănuit de comiterea unei înșelăciuni prin metoda „Accidentul”.


Cel în cauză – un tânăr de 21 de ani, din Focșani, a fost surprins de nepotul persoanei vătămate chiar în momentul primirii sumei de 4.800 de lei, bani pretinși pentru o „intervenție chirurgicală”.

„În fapt, la data de 25 ianuarie, în jurul orei 00:30, persoana vătămată – un bărbat în vârstă de 77 de ani, din comuna Baciu - a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută care i-a adus la cunoștință că ginerele acesteia a suferit un accident, că urmează să fie operat, iar costul operației ar fi de 35.000 de lei. La scurt timp după convorbirea telefonică, la domiciliul bărbatului s-a prezentat  tânărul de 21 de ani pentru a lua banii. Momentul a fost întrerupt de o vizită inopinată a nepoților bărbatului, care au constatat rapid că părinții acestora nu au fost implicați în niciun accident, găsindu-i dormind în casă. Astfel, l-au reținut pe tânărul de 21 de ani și au anunțat Poliția”, transmite IPJ Cluj.


În scurt timp, polițiștii din Baciu au ajuns la fața locului și au constatat tentativa la infracțiunea de înșelăciune, conducându-l pe tânăr la unitatea de poliție. În baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

În continuarea cercetărilor, cu sprijinul polițiștilor de investigații criminale din  Vrancea și Bacău, polițiștii au identificat alte patru persoane care ar fi fost implicate în comiterea faptei, având participații diferite. Unul dintre aceștia, un bărbat de 41 de ani, din Piatra Neamț, este în executarea unei alte pedepse privative de libertate.


Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale și luarea măsurilor legale.

„În pofida mediatizării intense a cazurilor de înșelăciune prin metoda «accidentul» și a activităților derulate pentru informarea cetățenilor în scopul prevenirii unor astfel de fapte, se mai înregistrează astfel de fapte și pe raza județului nostru. Metoda «ccidentul» este modul prin care escrocii reușesc să obțină sume mari de bani sau alte foloase materiale, profitând de îngrijorarea ori de credulitatea unor persoane. Cum acționează aceștia? ... sună sau dau un mesaj, dându-se drept un membru al familiei ori se prezintă ca având o calitate oficială și cer urgent ajutor financiar, ca urmare a unui accident”, spun polițiștii, care vin cu o serie de sfaturi.


Ce trebuie să faceți în astfel de situații:

Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să dați bani/ să depuneți diverse sume de bani într-un cont, indiferent de motivul invocat!


Nu vă lăsați impresionați de povești tragice, chiar dacă interlocutorul pretinde că ar fi implicate persoane apropiate vouă și solicitați-i cât mai multe detalii pentru a le putea verifica ulterior.

Vorbiți-le și rudelor mai în vârstă despre această metodă, acestea fiind victimele preferate ale escrocilor, întrucât sunt vulnerabile și mai ușor de impresionat emoțional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter