Actualitate

Tibi Useriu la Yukon Arctic Ultra. Cu ce probleme se confruntă

Tibi Ușeriu a străbătut deja peste 180 de kilometri din traseul de circa 490 de km al cursei Yukon Arctic Ultra 2020, fiind al doilea în spatele unui elvețian.

Într-o convorbire cu cei de acasă, el relatează că are mici probleme de sănătate din cauza mâncării: ”Nu mai pot mânca nimic, nu am forță”.

„După 48 ore de cursă au mai rămas 15 concurenți în proba lungă. Sunt lângă sanie. M-am oprit la un ceai. Nu-mi dau seama câte grade sunt. Am traversat un lac și cred că au fost 10 km numai pe lac. Pe lacurile astea-i foarte, foarte rece, dar nu cred că-s mai mult de minus 20. Sunt la 20 de km de punctul trei, deci ar trebui să fiu cam la 170 de km. Are un avans de trei ore primul, elvețianul, dar e în program. Acuma încă-s pe avarii cu stomacul. Am băut Cola în punctul ăsta și încerc să-mi revin cu stomacul pentru că efectiv nu am forță că să trag mai tare. În fața mea-i un elvețian. El are un avans de vreo trei ore, merge foarte bine. Pierde mult în punctele de control și asta o să o folosesc la final. Are rachete la el și unde e zăpada mare își ia rachete și ia avantaj foarte mare. Eu intru până în genunchi. Cred că știe omul, are zăpadă mai multă pe acolo, merge bine. Acum e destul de ok, dar a fost prima porțiune de 20 de km, dar mă descurc, e ok acuma, nu am ce face. Văd eu pe parcurs ce pot să scot. Asta nu mă îngrijorează. Cu stomacul ăsta să-mi revin că efectiv nu mai pot să mănânc nimic. Îi fain, îi foarte fain, îi ceva spectaculos. Vă las că îngheț”, a spus Tibi într-o convorbire telefonică cu Alin Ușeriu, fratele lui.


În primele 24 ore Tibi a parcurs 100km, depășind cu mare bucurie locul în care anul trecut a fost oprit. Merge calculat, nu forțează deloc. După 40 ore a ajuns la Braeburn (km150), iar după un somn bun a plecat mai departe.

În fruntea clasamentului s-a format un pluton de trei atleți : Tibi al nostru și încă doi din Elveția. Locul în clasament se schimbă deocamdată funcție de orele de somn. Tibi doarme atunci când simte nevoia, nu așteaptă să ajungă în punctele de control. Este obișnuit cu frigul așa că își poate gestiona cursa așa cum dorește, ceea ce este un mare avantaj. Elvețianul Fabian e coleg de suferință cu Tibi, anul trecut a fost oprit și el pentru degeraturi. Se deplasează cu viteză mare între punctele de control, dar nu doarme pe traseu, preferă să doarmă în punctele de control, așa că stă mult în puncte.


În acest moment Fabian și Tibi sunt singurii care au plecat din Braeburn, iar Fabian are un avans de aproximativ 3 ore. Tibi este bine odihnit și cu moralul ridicat. Suntem surprinși și noi cât de calculat merge Tibi, este pentru prima dată când nu sare la lupta din start. Așteptăm în orele care urmează un nou telefon de la Tibi, așa că revenim cu informații de îndată ce le avem.

Campionul Tiberiu Ușeriu, care a câștigat de trei ori consecutiv una dintre cele mai dure curse printre ghețuri, ultramaratonul 6633 Arctic, este acum în mijlocul unei alte încercări supraomenești, ultramaratonul Yukon Arctic din Nordul Canadei. Yukon Arctic Ultra este o cursă de 490km, cu startul în Whitehorse și finiș în Pelly Crossing, iar concurențîi au la dispoziție 8 zile pentru a ajunge la final.

Ultimele Stiri
abonare newsletter