Actualitate

Care e stadiul lucrărilor la prima stradă smart din România? - FOTO

În urmă cu un an, municipalitatea anunța că în Cluj-Napoca va fi realizat un proiect inedit: prima stradă smart din România. Lucrările au început în septembrie, dar nu par să fi avansat foarte mult.

O stradă a cărei asfalt a fost spart, închisă la ambele capete, pe care oamenii se chinuie să o traverseze și câteva utilaje parcă uitate acolo. Așa arată în acest moment prima stradă smart din România, care urmează să fie realizată în Cluj-Napoca. Experimentul se realizează pe strada Molnar Piuariu, iar în acest moment nu se lucrează din cauza vremii care nu a fost favorabilă.

Lucrările au început în data de 9 septembrie, iar execuția ar trebui să dureze 5 luni. Când se vor finaliza însă cele 5 luni, nu se știe cu exactitate.


Reprezentanții locali anunțat în toamnă că în prima etapă, lucrările se vor executa pe tronsonul cuprins între strada Fabricii de Zahăr și str. Teleorman, unde circulația autovehiculelor va fi închisă. Restricțiile de circulație sunt semnalizate prin indicatoare rutiere.

Investiția presupune reorganizarea străzii Molnar Piuariu prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuare) și spațiul pe care este permisă circulația automobilelor; refacerea întregii suprafețe de călcare; reorganizarea intersecțiilor; propunerea unui concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului străzii/zonei.De asemenea, vor fi plantați arbori și arbuști și se vor executa lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant care să permită creşterea eficienţei energetice; lucrări pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural.


Prima stradă SMART din România va avea toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unui astfel de proiect - iluminat public cu tehnologie LED și sistem de telegestiune, stâlpi de iluminat cu wifi integrat, bănci cu încărcare USB, sisteme automate de irigații pentru arbori prevazut cu senzori de umiditate, precum și instalarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice și 30 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Așa va arăta o stradă din Cluj-Napoca. Demnă de secolul în care trăim, se laudă autorităţile locale. Dacă va fi un succes, Primăria va construi străzi high tech şi în alte cartiere.


Lucrările de proiectare vor dura 2 luni, iar cele de execuție 5 luni.

De asemenea, strada va fi reabilitată pe baza conceputului de „shared space”, accentul fiind pus pe creșterea calității spațiului pietonal - extinderea și îmbunătățirea acestuia, introducerea pistelor de biciclete și extinderea spațiilor verzi.


Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a investiției este de 1,3 milioane EUR.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter