Actualitate

Deputat clujean, despre viitorul bloc de 40 de etaje: „E un pornhub urbanistic!”

În urmă cu câteva zile a fost pus în dezbatere publică un proiect care include, printre altele, și construirea unui zgârie-nori de 40 de etaje.

Deputatul clujean Adrian Dohotaru s-a arătat nemulțumit de acest proiect, spunând că sloganul primarului Emil Boc, „Oraș pentru oameni, nu pentru profit”, nu este valabil.

Până în acest moment, cea mai înaltă clădire este cea de pe Calea Florești, de 25 de etaje, care însă nu este însă finalizată. Totuși, pe viitor se anunță ridicarea în Cluj-Napoca a unui zgârie-nori de 40 de etaje. Proiectul este semnat de fostul arhitect șef Adrian Iancu, decan al Facultății de Arhitectură, membru în comisia de urbanism a Primăriei și a fost deja supus atenției municipalității în vara anului trecut.


Planul Urbanistic Zonal propus de Iancu vizează o suprafață de peste 18 hectare, teren situat în Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1989, în zona Cora și implică realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir.

Perimetrul este delimitat de Bd. 1 Decembrie 1918, de Șomeșul Mic, de limita intravilanului municipiului Cluj-Napoca, respectiv de limita teritoriului administrativ al comunei Floresti și de terenurile ștrandului SUN aflate în proprietatea orașului. Terenul e grevat de interdicții de construire pentru asigurarea zonelor de protecție pentru Someș, pentru rețeaua electrică, și e și pe traseul mult discutatei centuri metropolitane, spre și dinspre comuna Florești. Prin PUZ, Iancu reglementează aceste UTR-uri, plus unul în care se dorește construirea unei clădiri de 40 de etaje legată de alte două cu 12 etaje spre ștrandul Sun, patru etaje spre clădirea turn, sau trei etaje către actualul magazin Cora (care are înălțimea unei clădiri cu trei etaje).


Deputatul Adrian Dohotaru spune că un turn cu atât de multe etaje va bloca priveliștea către pădurea hoia și va face ca traficul să fie și mai sufocant.

„Turnul de 40 de etaje proiectat de Adrian Iancu, fost arhitect-șef al orașului, decan al Facultății de Arhitectură și membru al Comisiei de urbanism a Primăriei, e un „pornhub” urbanistic.


A fost prezentat ca un proiect grandios, fălos. Dar e grotesc ca dimensiune, va conduce la trafic auto și mai sufocant și va sluți peisajul urban, plus că va bloca priveliștea către Pădurea Hoia.

Am trimis mai multe observații Comisiei de urbanism, printre care:

Proiectul de turn și mall trebuie reconfigurat astfel încât să nu afecteze silueta urbană a orașului.
Proiectul să propună un nou parc la Someș, pe teren privat, care să se conecteze cu pista de biciclete pe care am cerut-o guvernului între Florești și Cluj.


Primăria induce în eroare în dezbaterile publice. A refuzat ca zona aceasta, unde e și ștrandul Sun, să fie realizat aquaparkul, unde spuneam noi că ar merge mai bine decât în parcul Est. Au refuzat pe motiv că există stâlpi de înaltă tensiune. Dar un turn de 40 de etaje nu afectează stâlpii, nu-i așa?!”, a spus deputatul.

Dohotaru a făcut referire și la sloganul lui Emil Boc, spunând că îl folosește pentru a încerca să neutralizeze opoziția.


„Asta arată cât de sincer se poate discuta la primărie pe politici de urbanism. Emil Boc a preluat timesnewroman un slogan de la protestele din stradă, pe care îl repetă de fiecare dată când ne întâlnim: Oraș pentru oameni, nu pentru profit. De fapt, e un limbaj newspeak, orwellian, prin care încearcă să neutralizeze opoziția, căci adevăratul mesaj, în cel mai scump oraș din țară este: Oraș pentru profit, nu pentru oameni. Turnul vine după altă construcție complet greșită, turnul de 25 de etaje din Mănăștur. În ritmul acesta, vor urma altele care vor sufoca orașul”, a adăugat Dohotaru.

 

abonare newsletter