Actualitate

Profesorii universitari clujeni persecutați de regimul comunist, comemorați de UBB

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca comemorează personalitățile care au fondat Universitatea Românească și au fost întemnițate de comuniști.

Profesorii universitari clujeni persecutați de regimul comunist, comemorați de UBB Profesorii universitari clujeni persecutați de regimul comunist, comemorați de UBB

În ziua de 21 decembrie 2019 se împlinesc 30 de ani de la Revoluția Română, ocazie cu care Universitatea „Babeș-Bolyai” comemorează ctitorii Universității românești din 1919 (oameni politici și profesori) care au fost persecutați, arestați și întemnițați de regimul comunist din România.

„În același timp, se cuvine să ne exprimăm gratitudinea și față de cel mai cunoscut disident luptător împotriva regimului comunist, doamnei profesor Doina Cornea, cea care și-a asumat cu demnitate și curaj misiunea grea de a fi vocea celor mulți și tăcuți care au luptat împotriva regimului autoritar”, se arată într-un mesaj al UBB.


Luni, 16 decembrie 2019, la UBB a avut loc un ciclu de manifestări menite să exprime recunoștința conducerii și a generațiilor actuale de cadre didactice și studenți pentru ctitorii de acum 100 de ani și pentru toate personalitățile care au contribuit la dezvoltarea, modernizarea și afirmarea Universității în țară și străinătate.

Un moment aparte, în cadrul acestor manifestări, l-a constituit discursul susținut de rectorul UBB, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în memoria personalităților care au fondat Universitatea Românească și au fost întemnițate în închisorile comuniste.


Iată și lista profesorilor universitari clujeni persecutați, arestați și întemnițați de regimul comunist din România:

Alexandru Lapedatu
Gheorghe Leon
Nicolae Mărgineanu
Nicolae Balotă
Silviu Dragomir
Florian Ștefănescu-Goangă
Emil Hațieganu
Ioan Lupaș
Iuliu Moldovan
Victor G. Cădere
Onisifor Ghibu
Victor Papilian
Lucian Blaga
Alexandru Borza
Doina Cornea

Ultimele Stiri
abonare newsletter