Actualitate

Mai multe locuri de cazare pentru studenții UBB. Cămin nou și încă un etaj pe căminele din Hașdeu

Cererea pentru cămine este mult mai mare decât oferta. Din acest motiv, reprezentanții UBB au anunțat că în curând vor exista mai multe locuri în cămine.

Cum în Cluj-Napoca sunt printre cele mai bune facultăți din țară, zeci de mii de studenți, atât din țară cât și din străinătate se îndreaptă anual spre Inima Ardealului. Din păcate, numărul de locuri din cămine nu face față cererii. Reprezentanții UBB au anunțat că ar urma să construiască un nou cămin, iar cele existențe în zona Hașdeu vor fi suplimentate cu încă un etaj.


Peste 800 de locuri pentru studenții UBB


Astfel, reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au anunțat că vor să ridice încă un cămin studențesc în zona Hașdeu, cămin care ar urma să aibă 400 de locuri. Locul propus pentru noul cămin este între căminul VI și cantină. De asemenea, ei doresc să adauge încă un etaj celorlalte cămine din campus care au regim de înălțime P+3, cu excepția căminelor I și XIV.  Varianta dorită este cea de etaj retras sau mansardă, pentru a crea locuri suplimentare de cazare.
Astfel, la cele 400 de locuri ce vor fi apărea odată cu ridicarea noului cămin, supraetajarea celorlalte imobile ar aduce în plus de 474 de locuri.
Astfel, pe lângă cele 400 de locuri din căminul nou propus să fie ridicat între actualul cămin VI și cantină, ar mai apărea 474 de locuri în etajele suplimentare. Propunerea a iscat însă reacții destul de vehemente din partea președintelui comisiei, arhitectul Adrian Iancu, care le-a reproșat proiectanților că sunt nepregătiți.

Membrii comisiei au ridicat însă problema unei expertize care să arate dacă structura de rezistență a căminelor II, III, IV, V și VI suportă o etajare sau mansardare. Concluzia comisiei a fost că proiectul ar trebui să fie modificat și să fie dezbătut la o ședință ulterioară.

Potrivit proiectului depus, în campus se păstrează circulațiile existente, dar accesul auto va fi ocazional pentru mașinile de intervenție. În rest se dorește renunțarea la locurile de parcare supraterane, dat fiind faptul că se va construi un parking, dar în schimb se vor  amenaja locuri de parcare pentru biciclete.

În vecinătatea cantinei s-a aprobat deja construirea unui parking subteran și suprateran, în regim de înălțime S+2D+P+3E+T, procedura de achiziție a lucrărilor de execuție fiind în desfășurare, urmând ca într-un timp destul de scurt să se înceapă construcția efectivă.



Mii de studenți stau în chirie


Peste 6.000 de locuri de cazare sunt oferite de Universitatea Babeș-Bolyai. Din păcate, aproape 3.000 de studenți sunt nevoiți să caute o alternativă, fiindcă au fost depuse 9.000 de cereri pentru cazare. Prețurile la căminele din cadrul UBB variază între 100 și 220 de lei, în funcție de confortul de care beneficiază studentul.
Universitatea Babeș-Bolyai are 18 cămine, dintre care, cel mai recent a fost inaugurat în urmă cu trei ani, destinat studenților de la Teologie Ortodoxă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter